Kisapuustia ja Suomi-kakkua – leipomo repi tv-kisasta kaiken irti

Maineikas herkkujen tekijä otti TV-leipomokilpailusta kaiken irti, rasvasi markkinointikoneistonsa ja repi itsensä irti perinteisistä kaavoista. Suomen paras leipomo -kisassa hopealle jääntikään ei syönyt onnistumisen iloa. Hämeenlinnalaisen Konditorialeipomo Laurellin Facebook täyttyi tykkäyksistä ja satoja tsemppiviestejä on virrannut leipomoon.

Kotimaa
Laurellin yrittäjä kondiittorimestari  Heikki Kokko, leipurit Toni Pajukangas ja Jyrki Pohjavirta sekä Suomi-kakku
Tehtävän leipoa Suomi-kakku
Nelonen Media, Jim
Jyrki Pohjavaara ja Raija Qvintus-Peltonen Konditorialeipomo Laurell.

Kovin ryppyotsaisesti ei Laurellin kisatiimi suhtautunut menestykseen, mutta Jim-kanavan Suomen paras leipomo -kisan edetessä asennekin muuttui. Jo pelkkä mukanaolo oli jo voitto sinällään.

Kisan edetessä kävi selväksi, että kilpailuun osallistumisella on kaupallista merkitystä. Semifinaalista finaaliin vienyt kisapuusti on ollut kysyttyä tavaraa.

– Tällä on ollut ihan suoranaista kaupallista merkitystä. Kisapuustia on haettu paljon. On tullut suoria yhteydenottoja, että minä olen nyt ajamassa sinne ja tänne, onko siellä nyt varmasti sitä kisapuustia, nauraa myyntipäällikkö Raija Qvintus-Peltonen.

Hän sanoo, että vaikka yritys ei varsinaisesti lähtenyt hakemaan sijoituksia, kokemus on ollut koko henkilökunnalle hieno. Kondiittori Heikki Kokon sekä leipurikaksikko Toni Pajukankaan ja Jyrki Pohjavirta muodostaman joukkueen suoritus on tuonut paljon palautetta.

On tullut suoria yhteydenottoja, että minä olen nyt ajamassa sinne ja tänne, onko siellä nyt varmasti sitä kisapuustia.

Raija Qvintus-Peltonen

– Olemme saaneet satoja tsemppiviestejä, facebook-tykkäjien määrä on kasvanut reippaasti. On tämä ollut vaihtelua arkeenkin. Kun pojat ovat selviytyneet jaksosta jaksoon, se on ollut voittokulkua muillekin. Pelkkää positiivista, Qvintus-Peltonen hehkuttaa.

Laurell on hänen mukaansa ottanut kaiken hyödyn irti tarjolla olevasta TV-ajasta markkinoinnissa omilla arvonnoilla ja kilpailuilla sekä sosiaalisen median avulla. Kilpailu on ollut myös iso puheenaihe kahvilan pöydässä. Puhetta on riittänyt kilpailun nettisivuillakin, jossa äänensävy saa välillä jo väärätkin mittasuhteet.

– Mielipiteitä on suuntaan ja toiseen, eikä niitä ole välillä viitsinyt edes lukea. Siellä käydään melko kiivasta keskustelua, kenen olisi pitänyt voittaa ja menikö oikea joukkue jatkoon.

Kisapuustia ja Suomi-kakkua

Laurell iski semifinaalissa pöytään kisapuustin, joka onnistui loistavasti. Tehtävänä oli tehdä korvapuusti uudella ja innovatiivisella tavalla, mutta tunnistettavasti.

– Siinä on viineritaikina pohjalla, täytteenä omalaatuinen ja superhyvä manteli- sekä tuulihattumassa, paljastaa hämeenlinnalainen kisaleipuri Jyrki Pohjavirta.

Finaalissa Team Laurell rakensi Sibeliuksen hengessä kerroskakun, joka oli toteutukseltaan pitkälti kondiittorimestari Heikki Kokon käsialaa. Ideariihessä oli mukana isompi porukka.

Piti kehittää taas jotain uutta. Ei se niin helppo ole. Jollain tapaa olemme kuitenkin kaavoihin kangistuneita, että teki hyvää laittaa pyörää pyörimään.

Jyrki Pohjavirta

– Kyllähän se iso haaste oli. Piti kehittää taas jotain uutta. Ei se niin helppo ole. Jollain tapaa olemme kuitenkin kaavoihin kangistuneita, että teki hyvää laittaa pyörää pyörimään. Omasta mielestäni selvisimme hyvin, sanoo Pohjavirta.

Mielenkiintoinen ja haastava kokemus

Kakkostila ei ole pettymys, päinvastoin.

– Ainahan voidaan jälkiviisastella, että mitä olisi voinut tehdä toisin. Mutta kyllä tässä tyytyväisiä ollaan. Tämä oli erittäin mielenkiintoinen ja haastava kokemus, sellainen kerran elämässä juttu. Kyllähän se normaalista arjesta poikkesi, Team Laurell toteaa kuin yhdestä suusta.

Torstaina 10.4.2014 Konditorialeipomo Laurell tarjoaa kaikelle kansalle mitalikahvit kaikissa kahviloissaan.