Ideaparkin suunnittelu Vaalimaalle alkoi jo viime syksynä

Kauppakeskuksen rakentaminen vaatii vielä hyväksynnän maakuntakaavassa, joka on ympäristöministeriön vahvistettavana. Sukari Konserni kiinnostui Vaalimaan alueesta viime vuoden puolella.

Kotimaa
Osmo Havuaho osoittaa tulevan Ideaparkin paikkaa
Mirjam Tahkokorpi / Yle

Vaalimaan alue on herättänyt paljon kiinnostusta yrittäjien keskuudessa. Viimeisimpänä kauppakeskussuunnitelmista on kertonut Toivo Sukari, joka haluaa rakentaa Ideaparkin Vaalimaan rajan läheisyyteen vuoteen 2018 mennessä.

Sukari Konserni on ollut yhteydessä Virolahden kuntaan jo viime vuoden puolella.

– Ensimmäiset kontaktit olivat loppukesästä, alkusyksystä 2013. Yhteyttä on pidetty säännöllisen epäsäännöllisesti, kertoo Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Kunnanjohtaja ei lähde arvailemaan, kuinka todennäköistä Ideaparkin nouseminen Vaalimaalle on.

– Kun Sukari Konsernin taholta asia on tuotu esille, niin ilman muuta suhtaudumme tähän vakavasti, Osmo Havuaho toteaa.

Ministeriö ratkaisee rakentamisen

Nykyinen maakuntakaava estää 10 hehtaarin suuruisen kauppakeskuksen rakentamisen Vaalimaalle. Uusi kaava on parhaillaan ympäristöministeriön vahvistettavana.

– Maakuntakaava on laitettu ministeriöön tammikuussa. Vahvistamiseen on yleensä mennyt aikaa vuoden verran, kertoo suunnittelujohtaja Ari Pietarinen Kymenlaakson liitosta.

Virolahden kunnanjohtajan mukaan maakuntakaavan vahvistamisen venyminen esimerkiksi vuoden loppuun ei aiheuta aikatauluongelmia.

– Kyllä se riittää. Pystymme viemään alemman tasoista kaavoitusta rinnalla eteenpäin, sanoo Osmo Havuaho.

Lempäälän Ideapark toi veroeuroja

Sukari Konserni on rakentanut ensimmäisen Ideaparkin Lempäälään ja toinen on parhaillaan rakenteilla Ouluun. Lempäälään kauppakeskus on tuonut ainakin tuntuvasti veroeuroja.

– Pelkästään kiinteistöveroja on tullut satoja tuhansia euroja. Uskon, että Ideapark on vähintään kaksinkertaistanut Lempäälän kaupan arvon, arvioi Lempäälän Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kari Löytty.

Vaalimaalle suunnitellut kauppakeskukset nojaavat pääasiassa venäläismatkailijoiden ostoksiin. Suomessa ostovoima on pienentynyt parin vuoden ajan. Kaupan liitto muistuttaa, että ulkomaalaiset matkailijat ovat tämän vuoksi erityisen tärkeitä.

– Suomessa ostovoima on rajallinen, koska suomalaiset eivät voi ostaa määrättömästi enemmän, kuin mitä he täällä tienaavat. Siinä mielessä me tarvitsemme tänne ulkomaalaisia turisteja, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Vaalimaalle on suunnitteilla Ideaparkin lisäksi Raha-automaattiyhdistyksen uusi kasino, kauppakeskus ja hotelli sekä muita liiketiloja.