Arvio Jykesistä: Kankea, kallis ja Jyväskylä- keskeinen

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jyketistä tehty konsulttiselvitys ei ole mairittelevaa luettavaa. Kaupunginhallituksen aloitteesta tehdyssä selvityksessä Jykes koetaan kalliiksi suhteessa saatuihin vaikutuksiin. Toiminta ei pysty vastaamaan yritysten tarpeisiin ja se on liian Jyväskylä keskeinen.

Jyväskylän seutukunta
Jyväskylän kaupungintalo
YLE Keski-Suomi

Jyväskylän kaupungin tilaama konsulttiselvitys esittää suurin muutoksia Jyväskylän Seudun Kehittämisyhtiön Jykesin toimintaan.

Selvitykseen osallistui 89 johtavaa politiikkoa, yritysten ja yrittäjäjärjestöjen edustajaa ja virkamiestä Jyväskylän seudulta. Jykesin toimitusjohtaja Ari Hiltunen sanoo, että omistaja päättää yhtiön suunnasta.

Keskustelu siitä, mihin tämä johtaa alkaa varmaan nyt

Ari Hiltunen

- Jyväskylän kaupunki on meidän suurin omistaja. Omistajathan loppupelissä määrittelevät sen, mikä yhtiön tehtävä ja rooli on. Keskustelu siitä, mihin tämä johtaa alkaa varmaan nyt.

Hirveän vaikea sanoa ollaanko Jykesiin tyytymättömiä tai tyytyväisiä sinänsä

Ari Ranta-aho

Vastauksissa Jykesiä pidettiin tuloksiin nähden kalliina, kankeana ja liiaksi Jyväskylä- keskeisenä. Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho arvioi yhdeksi syyksi kriittisiin arvioihin vaikeaa taloudellista tilannetta.

- Hirveän vaikea sanoa ollaanko Jykesiin tyytymättömiä tai tyytyväisiä sinänsä, mutta nyt kun talouden pyörät eivät tahdo oikein vetää niin tämmöisessä tilanteessa elinkeinopolitiikan rooli korostuu. Jykes hoitaa täällä Jyväskylän seudulla Laukaan, Muuramen, Uuraisten ja Jyväskylän elinkeinotoimintoja niin on varmaan ihan paikallaankin aina määrätyin ajoin näitä asioita arvioida kriittisesti, sanoo Ranta-aho.

Jyväskylään elinkeinojohtaja?

Finnish Consulting Groupin ( FCG) tekee joukon suosituksia Jykesin toiminnan kehittämiseksi. Yhtiölle tulee laatia uusi toimintastrategia.Yhtiön organisaatio tulee rakentaa siten, että se pystyy vastaamaan asetettuihin tavoitteisiin tehokkaasti ja taloudellisesti. Lisäksi yhtiön tiedotustoiminta ja julkisuuskuva kaipaavat kohennusta.

Konsulttien keskeinen suositus on, että Jyväskylä palkkaisi itselleen elinkeinojohtajan. Tässä mallissa Jykesin rooli olisi palveluntuottaja. Tällöin Jykes myös vapautuu roolistaan Jyväskylän omana toimijana, joika sellaisenaan vapauttanee yleistä kuntayhteistyön ilmapiiriä, todetaan selvityksessä.

Tällä viikolla kuntapäättäjien saama konsulttien arviointyö on osa meneillään olevaa kuntaliitosselvitystä.