Microsoftin päivityslopetus sataa tietokonekauppiaiden laariin

Tietokonekauppa on käynyt tänä vuonna kiihtyvään tahtiin Windows XP:n tietoturvapäivitysten loppumisen takia. Pöytäkoneet ovat kokeneet renesanssin, kerrotaan lappeenrantalaisliikkeistä.

tekniikka
Tietokoneen näppäimistö.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Tietokonekauppa on käynyt erittäin vilkkaana viime viikkojen aikana. Syynä on juuri tapahtunut Windows XP -käyttöjärjestelmän tietoturvapäivitysten loppuminen ja vanhojen koneiden vaihto uusiin.

Lappeenrannan Expertiltä ja Gigantista kerrotaan, että selvä piikki on ollut pöytäkoneiden hankinnassa. Niitä on suosinut erityisesti vanhempi väki. Pöytäkoneet toki ovat parempia kovaan käyttöön ja helpompia korjata kuin läppärit.

Kaikenlaisia koneita riittää, sillä kauppa on varautunut kysyntään. Kotiin saakka asennettuna koneen kuin koneen saa korkeintaan viikon sisällä.

Käyttöjärjestelmäksi kaupat tarjoavat Windowsin 8.1 -päivitystä joko pelkästään esiasennettuna tai käyttövalmiina avaimet käteen -periaatteella.

Käyttöjärjestelmälle asennuksineen tulee hintaa vähintään pari sataa euroa, itse käyttöjärjestelmälle runsas satanen.

Lukuisat vanhemman tietokoneen omistajat ovat katsoneet, että uusi muutaman sadan euron kone voi olla paikallaan, vaikka entinenkin pystyisi vielä käyttämään Windows 8:aa.

Hinta ja perinteet tuntuvat kuitenkin painavan myös. Applen täysin erilaisella käyttöjärjestelmällä varustettuja Mac-koneita ei ole kovin paljon kysytty, ehkä myös niiden korkeamman hinnan takia.