Hirviö herää henkiin Pieksämäellä

Teatteri Poleenissa saa lauantaina ensi-illan kauhuklassikko Frankenstein. Esityksen kohderyhmää ovat nuoret ja nuoret aikuiset.

Kuva: Adam Bellgrau / Yle Etelä-Savo

Pieksämäen kulttuurikeskus Poleenissa esitetään lauantaina teatterin historian ensimmäinen kauhunäytelmä. Henkiin herää Mary Shelleyn kauhutarinaan perustuva Frankenstein.

Ohjaaja Saku Heinonen edistää Poleenia ennen kaikkea opetusteatterina.

– Olen halunnut pohtia tekijöiden kanssa sitä, kuinka pelkoa voidaan ilmentää näyttämöllä.

Frankenstein-tuotannon aluksi tekijät keskustelivat pelosta ja peloista. Ryhmä aloitti työskentelyn syksyllä 2013. Vasta myöhemmin tekijät tarttuivat näytelmätekstiin.

Tohtori Victor Frankensteinin roolia näyttelevä Herkko Nenonen on pohtinut näytelmäproduktion aikana ihmisen vastuuta tieteellisistä keksinnöistä. Esimerkiksi hän nostaa Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeja toisessa maailmansodassa kehitelleet tiedemiehet.

– Tuskin nekään tiedemiehet ovat nukkuneet sen jälkeen öitään rauhassa.

Näytelmä on suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille. Teatteri Poleenin tuottajan Jari Tuononen havaitsi kauhun keräävän nyt nuoren ikäluokan huomion.

– Zombit, Dracula, ja vampyyrit ovat pinnalla, Tuononen sanoo.

Pelottava musiikki ei ole rankkaa

Musiikilla on tärkeä merkitys tunnelman luojana. Näytelmäprojektin aluksi säveltäjä Tuomas Raatikaiselta toivottiin, että musiikki olisi rankkaa.

– Lähdin siitä aivan toiseen suuntaan.

Raatikainen käytti näytelmän musiikissa tiettyjä ääniä ja sointuja, jotka aiheuttavat kuulijassa kalsean tunteen. Pelon tunnetta luodaan myös tehosteilla ja musiikeilla, jotka yllättävät  katsojan sivulta tai takaa. Pelottavaa tunnelmaa pyritään luomaan muun muassa äänillä, joiden lähdettä kuulija ei heti hoksaa.

Opetusteatterin jäsenet tutkivat pelkoa useiden eri elementtien kautta. Tekijät ovat oivaltaneet asioita, jotka pätevät sekä teatterilavalla että tosielämässä.

– Pelko voi syntyä hyvin pienistä asioista, näyttelijä Herkko Nenonen sanoo.