Muistatko vielä Mikko Sipolan?

Laulukilpailun voitto ei takaa menestystä. Tämän tietää hyvin ensimmäisen The Voice of Finlandin voittaja Mikko Sipola. Levyt eivät myy, eivätkä kelpaa radiosoittoon. Onneksi keikkoja riittää.

musiikki
Voice of Finland voittaja Mikko Sipola laulaa ja soittaa kitaraa.
Salla Syvänen / Yle

Musabisnes on kova, eikä kilpailun voittaminen automaattisesti tarkoita, että on pop. Näin kuvailee kotisivuillaan The Voice of Finlandin ensimmäisen kauden voittaja Mikko Sipola.

Hän elättää itsensä nykyään keikoilla esiintyvänä artistina sekä hoitamalla äänentoistotekniikkaa yritystilaisuuksissa. Musiikki on pääasiallinen tulonlähde, ja tälläkin hetkellä loppuvuosi on buukattu.

Menestyneempikin hän voisi yrittämisen puolesta olla. Sipolalla on ollut vaikeuksia saada kappaleitaan radiosoittoon.

- Jos radiot eivät lähde mukaan, niin eihän biisi tavoita isoa yleisöä. Musiikki on vaikea laji, sanoo Sipola.

Heti ”Voicen” voiton jälkeen hän teki englanninkielisen albumin Making a Sound. Ensimmäinen levy myi Sipolan mukaan kohtuullisesti, mutta levy-yhtiön kanssa yhteistyö päättyi siihen.

Sipola vaihtoi kielen suomeksi ja teki kaksi singleä omakustanteina. Sirkuskoira möi kultalevyn verran eli yli 5000 kappaletta. Radiosoittoon uudetkaan kappaleet eivät silti päässeet.

- Se ei vaan sattunut olemaan sitä, mistä musapäälliköt silloin diggasivat. Sirkuskoira oli sinkkulistan ykkösenäkin jossain vaiheessa, mutta ovet eivät auenneet. Jos mediaa ja radiota ei saa heti taakse, niin sen jälkeen on todella vaikea saada pyöriä pyörimään.

Sipolalta on kysytty moneen kertaan, miksi juuri hän voitti. Suurimmaksi selittäjäksi hän nimeää uskollisen fanijoukon.

- Minuun on helppo samaistua. Voicen aikaan olin töissä maanrakennusfirmassa ja ajoin metsäkonetta. Äänestävässä kansassa on aika monta maanrakennusfirmassa työskentelevää duunaria. He ovat niitä, jotka oikeasti tarttuvat puhelimeen ja äänestävät.

Uskollinen fanijoukko löytyy myös samalla kaudella finaalikaksikosta jääneeltä Jesse Kaikurannalta. Kaikuranta ei Voicessa kerännyt taakseen kansan syviä rivejä, mutta hänen levynsä myyvät.

- Jesselle tehty eka sinkku, joka kuultiin jo finaalissa, onnistui heti. Tietysti jos yhdellä lähtee jo, sen jälkeen on helpompi saada hyviä biisejä biisinkirjoittajilta. Lisäksi Jessen levyä rakennettiin enemmän ajan kanssa, analysoi Sipola.

Artisti on pohtinut, onko laulukilpailuja nykyään liikaa. Kun koko ajan tulee uusia kausia, voittajien on yhä vaikeampi breikata.

- [Toisen kauden voittajan] Antti Railion levy tuli vastikään, ja samalla alkoi jo kolmas kausi Voicea. On vaikea sanoa, syökö se sitten pohjaa edellisen kauden voittajalta.

Tällä hetkellä Sipolan keikkakalenteri on lähes täynnä. Sitten hän aikoo suunnata katseensa Suomen ulkopuolelle. Enempää hän ei vielä paljasta, mutta voiton jälkeen alkanut kova duuni jatkuu.