Lehti: Kiina suunnittelee 30 kilometrin suuruista merivoimalaa

Kiina on pioneeri uuden energiateknologian käyttöönotossa. Die Welt -lehden mukaan Kiinassa suunnitellaan valtavaa vuorovesivoimalaa ja myös huomattavan kokoista voimalaa, joka hyödyntää

talous

Kiinassa valmistellaan valtavaa hanketta merivirtausten hyödyntämiseksi energiantuotannossa. Yhdysvaltalaisen Lockheed Martin -yhtiön kanssa Kiina harkitsee rakentavansa 30 kilometrin pituisen vuorovesivoimalan. Asiasta kertoo saksalaislehti Die Welt.

20 miljardia euroa maksava voimala rakennettaisiin veden alle. Se hyödyntäisi suurten siipien avulla vuoroveden edestakaista virtausta. Voimala rakennettaisiin niin, ettei se haittaisi kaloja.

Rakennustyö kestäisi kymmenen vuotta, mutta valmistuttuaan voimala tuottaisi yhtä paljon energiaa kuin 2,5 atomivoimalaa. Tuotettu sähkö olisi halvempaa kuin merituulivoimaloilla aikaansaatu.

Saksalainen Siemens-yhtiö on arvionut, että maailmanlaajuisesti vuorovettä hyödyntämällä voitaisiin tuottaa sähköä jopa 250 miljoonalle ihmiselle.

Meressä piileviä voimavaroja voidaan hyödyntää muutenkin. Die Weltin mukaan Lockheed Martin ja kiinalainen Reignwood-yhtiö suunnittelevat maailman ensimmäistä meriveden lämpötilaeroja hyödyntävää voimalaa, jonka teho olisi kymmenen megawattia.

Voimala toimisi siten, että lämpimällä merivedellä lämmitettäisiin ammoniakkia, jolla on hyvin alhainen kiehumislämpötila. Näin saadaan aikaan höyryä, joka pyörittää turbiinia. Höyry taas kondensoidaan kylmässä vedessä. Kun prosessia toistetaan, saadaan aikaan pysyvä energiantuotanto.

Tälläkin menetelmällä voitaisiin tuottaa sähköä, jonka hinta olisi ydinvoimaa kalliimpi, mutta merituulivoimaa halvempi, Lockheed uskoo.