1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanedustaja kysyy Loton jättipoteista – näin potti muodostuu

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Loton voitonjakoperusteista. Taustalla on, että kaikkien aikojen jättipottia nostetaan viime kierrokselta tälle kierrokselle vain 200 000 euroa.

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala katsoi lauantai-iltana Loton jättipotin arvontaa. Kaikkien aikojen suurimman potin suuruus oli noin 13,1 miljoonaa euroa, eikä täysosumaa löytynyt. Saarakkala havahtui, kun lottotyttö kertoi potin nousevan seuraavalle kierrokselle vain 0,3 miljoonalla. Lopulta korotus oli 0,2 miljoonaa.

– Kiinnitti huomiota, että miten tämä selitetään kansalle, että potti nousee näin vähän. Näillä jättipottikierroksilla voidaan lotota 10–20 miljoonalla viikossa. Tietyllä tavalla ihmettelin, Vesa-Matti Saarakkala (ps.) selittää.

Loton houkuttelevuus ei Saarakkalan mielestä kestä toimintatapaa, jossa Veikkaus pelaajien runsaasta aktiivisuudesta huolimatta suhtautuu Lotto-innostukseen välinpitämättömästi.

Saarakkala on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Loton voitonjakoperusteista. Hän ei usko, että voisi vaikuttaa kysymykseen yhtä tehokkaasti kääntymällä suoraan Veikkauksen puoleen ja toivoo asiasta julkista keskustelua.

Jättipotti kasvatettiin lunastamattomista voitoista

Veikkauksesta huomautetaan, että Loton potti nousi edellisellä kierroksella kertaheitolla noin seitsemästä miljoonasta 13,1 miljoonaan.

– Potti ei tavallisesti kasvaisi niin nopeasti. Ylimääräiset miljoonat lisättiin pottiin muun muassa lunastamattomista voitoista. Sääntöjemme mukaan ne pitää jakaa takaisin pelaajille voittoina. Jättipotin muodostamiseen oli käytetty niitä rahoja, tiedottaja Niina Vieno Veikkauksesta selittää.

Potti määräytyy Veikkauksen sääntöjen mukaan jakamatta jääneistä pääpoteista ja kierrosvaihdon osuudesta, eli osasta siitä kuinka paljon ihmiset pelaavat. Erikoispottien laskennallisena perusteena pysyy viimeisin "oikea" jakamaton potti.

Tämän ja viime viikon jättipottien pohjana on siis se seitsemän miljoonan potti, joka jäi jakamatta 1,5 viikkoa sitten. Viime lauantain potti olisi todennäköisesti ollut noin 9,5 miljoonan luokkaa, ja tulevan lauantain potti noin 12 miljoonaa ilman erikoispottilupausta. Erikoispotit rahoitetaan Veikkauksen peleistä jääneillä lunastamattomilla voitoilla.

– Erikoispotit ovat erikseen tehtyjä, tavallisesta poikkeavia potteja, joita tehdään silloin tällöin tilanteen ja käytettävissä olevien varojen mukaan. Siksi ne kertyvät hiukan eri tavalla kuin tavalliset potit. Erikoispotteja tehdään yleensä muutaman kerran vuodessa, kun haluamme tarjota pelaajille jotain ekstraa, Vieno huomauttaa.