1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

"Tää on yolo hetki" – Nuoret opettavat nykyslangia

Yolo, fab ja swag ovat esimerkkejä tämän päivän koululaisslangista. Aamu-tv:ssä vierailleet ysiluokkalaiset kävivät läpi nykyslangin perusteita.

Ysiluokkalainen Eva Reimann Tehtaanpuiston yläasteen koulusta (vas.) ja Helsingin yliopiston lehtori Terhi Ainala (oik.) keskustelevat, kuinka nuoriso 2010-luvulla puhuu.
Ysiluokkalainen Eva Reimann Tehtaanpuiston yläasteen koulusta ja Helsingin yliopiston lehtori Terhi Ainala keskustelivat aamu-tv:ssä siitä, kuinka nuoriso 2010-luvulla puhuu.

Slangi elää ja muuttuu. Stadin slangi ry:n, Helsingin yliopiston ja Kotimaisten kielten keskuksen keräämästä koululaissalangiaineistosta löytyvät vanhat tutut mutsi, faija ja broidi, mutta mukaan mahtuu myös uutta sanastoa.

– Monet uudet sanat nousevat englannin kielestä ja sosiaalisesta mediasta, sanoo Helsingin yliopiston lehtori Terhi Ainala.

Uusia sanoja on muun muassa retu, retardi ja rage.

– Rage on raivota, retua tai retardia voidaan käyttää sarkastisessa mielessä. Jos joku sanoo vähän hassusti, niin kaveri voi heittää siihen, että ooks sä vähän retu, kun sanot tollee. Ei sitä käytetä oikeasti haukkumaan ketään, selittää ysiluokkalainen Anniina Mustonen.

Helsinkiläisen Tehtaanpuiston koulun ysiluokkalaiset Anniina Mustonen ja Eva Reimann sijoittuivat palkintosijoille slangisanaston keruun yhteydessä järjestetyssä kilpailussa.

Kerätystä sanastosta löytyy muun muassa peheenjäsenille uusia nimityksiä: sisko on sis ja veli bro.

– Noita tulee käytettyä kavereihin, esimerkiksi jollekin kaverille voi sanoa, että hei bro, Reimann sanoo.

Monet uusista sanoista on lyhenteitä, joita käytetään sosiaalisessa mediassa, kuten lol, fab ja yolo.

– Käytä fab-sanaa aika paljon. Laitan sen, jos tiedän, etten näytä niin hyvältä, niin laitan kaverille kuvan, että oon aika fab, Mustonen sanoo.

– Lol on sellainen, että jos joku laittaa jonkun hauskan jutun, niin siihen voi laittaa, että lol. Sitä voi käyttää myös sarkastisessa mielessä, Reimann selittää.

Yolo tulee sanoista you only live once, elät vain kerran.

– Esimerkiksi tästä haastattelusta voi sanoa, että tää on yolo hetki, kun ei tällaista tule usein tehtyä, Mustonen sanoo.

Swag kuvaa tietynlaista pukeutumistyyliä.

– Sanaa swag voi käyttää sarkastisesti. Jos on pukeutunut vähän huonosti, niin voi sanoa, että mä olen nyt ihan swageissa, vaikka ei ole mitkään ykköset päällä. Joillain on myös swag tyyli, Reimann kertoo.

Kun aikaisemmin slangi oli nimenomaan stadin slangia, on nykyään samat slangisanat käytössä kaikkialla Suomessa.

– Erilaiset alakulttuurit ja harrastusryhmät käyttävät samaa slangia kautta Suomen, kiteyttää Helsingin yliopiston Terhi Ainala.