1. yle.fi
  2. Uutiset

Karstula Areena on signaali, että elämä jatkuu kylällä

Karstula Areenan valmistuminen on lykääntynyt jo kahdesti. Yhtiö perustettiin neljä vuotta sitten ja rahojen keruu alkoi saman tien. Suomen 224. hallin piti alunperin valmistua viime vuoden lopussa. Loppurutistuksessa ei säästellä talkoovoimia.

urheilu
Karstula Areena on viittä vaille valmis.
Karstula Areena on viittä vaille valmis.Jarkko Riikonen / Yle

Noin kolme miljoonaa euroa maksavan hallin avajaiset on siirretty huhtikuun alusta mahdollisesti vasta ensi syksyyn. Nyt Karstula Areena on viittä vaille valmis. Sähkö-, LVI- ja pintatyöt ovat loppusuoralla. Karstula Areena Oy:n hallituksen jäsen Jukka Lehtonen sanoo, että monet asiat viivästyttivät hallin rakennustöitä ja on vaikea nimetä yksittäistä syytä viiveeseen.

– Me on matkan varrella pysähdytty miettimään, että mistä me säästettäisiin. Onko kohteita mistä kannattaa säästää ja kohteita, mistä ei pidä säästää. Aika hyvää laatua ollaan saatu aikaan. Mieluummin tehdään hitaasti hyvää, kuin nopeasti kallista.

Vaimo jo kysyi, että tuodaanko petivaatteet hallille.

Jani Paajanen

Monitoimihallia on rakennettu pitkälti talkoovoimin. Jani Paajanen tunnustaa, että talkootunteja on kertynyt roimasti.

– Vuoden vaihteesta lähtien kahdeksan tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa. Vaimo jo kysyi, että tuodaanko petivaatteet hallille.

Nuorimmat talkoolaiset kymmenvuotiaita

Jukka Lehtosen mukaan alan ammattilaisten saaminen arkipäivinä talkoovoimaksi on vaikeata, mutta esimerkiksi hallin siivoukset on kokonaan tehty talkootyönä.

– Levyjen kantamista, lautojen siirtämistä, pihojen siivoamista. Nuorimmat talkoolaiset ovat olleet kymmenenvuotiaita ja vanhimmat kahdeksankymppisiä, kertoo Lehtonen.

Kun halli saadaan valmiiksi, sitä odottaa monipuolinen ympärivuotinen käyttö.

– Betonissa on jo valmiina putket lentopalloverkkoa varten. Ei ole mitään rajaa mitä täällä ei voisi tehdä jääurheilun lisäksi. Pallopelejä, tennistä, bocciaa ja silloin kun jäätä ei ole, niin tämä on ihan muussa käytössä. Konsertteja on suunnitteilla ensi kesäksi, messuja, syntymäpäiviä, vaikka koiranäyttelyjä, listaa Lehtonen.

Sellaisen signaalin tuo, että elämä jatkuu.

Jukka Lehtonen

Karstulan jäähalli on ollut iso voimainponnistus koko kylälle. Jukka Lehtonen uskoo, että monitoimihalli tuo vireyttä ja näkyy Karstulan elämässä laajemminkin.

– Kyllähän tämä sellaisen signaalin tuo, että elämä jatkuu täällä. Totta kai me plus 50-ikäisetkin ollaan jäällä varsin nopeita, mutta tulevaisuutta, nimenomaan nuoria ja nuoria lapsiperheitä varten tämä tehdään, myhäilee Lehtonen.

Viisi hallia rakenteilla, yhdeksän vireillä

Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 223 jäähallia, joissa on 260 rataa. Suomen Jääkiekkoliiton jäähalliasiamies Pekka Paavolan mukaan tällä hetkellä on rakenteilla viisi uutta hallia.

– Karstulaan, Nurmijärvelle, Riihimäelle, Lappi Areena Rovaniemelle ja Barona Areenan laajennus Espoossa, listaa Paavola.

Hallit sijoittuvat pääasiassa Etelä-Suomeen.

Pekka Paavola

Näiden lisäksi valtionapua uusille halleille on haettu yhdeksään kohteeseen. Valtioapupäätökset ovat luvassa huhtikuun lopussa.

– Hakemusten hallit sijoittuvat pääasiassa Etelä-Suomeen. Pohjoisimmat hakijat löytyvät Pohjois-Pohjanmaalta Ylivieskasta ja Haapavedeltä, kertoo Paavola.

Lue seuraavaksi