1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Millennium-palkinto Big Datan aikakauden avaajalle

Millennium-palkinnon saa professori Stuart Parkin, jonka innovaatiot ovat edistäneet pilvipalveluiden, sosiaalisten verkostojen sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä.

Professori Stuart Parkin on IBM Fellow, konsultoiva professori Stanfordin yliopistossa. Kuva: TAF (Technology Academy Finland)

Tämän vuoden Millennium-palkinnon saa englantilainen professori Stuart Parkin Big Datan aikakauden avaamisesta. Teknologiapalkinto myönnetään Parkinille tunnustuksena innovaatioista, joiden ansiosta tiedon tallennuskapasiteettia voidaan lisätä tuhatkertaisesti.

Parkinin innovaatiot koskevat magneettisten muistien tallennuskapasiteettia. Tekniikan Akatemia (TAF) huomauttaa palkinnon perusteluissa, että ihmiset voivat katsella elokuvia verkossa, käyttää sosiaalista mediaa ja etsiä tietoa juuri sen ansiosta, että tieto on tallennettuna palvelimilla sijaitseville magneettisille muistilevyille.

– Olen erittäin onnellinen ja innoissani Millennium-teknologiapalkinnosta. Onhan se yksi tiedeyhteisön tärkeimpiä palkintoja, professori Stuart Parkin sanoo.

– Olen nöyrä ja ylpeä saadessani vastaanottaa tämän palkinnon, joka on hieno tunnustus tiedeyhteisöltä työni arvosta ja sen vaikutuksesta koko maailmaan.

Stuart Parkin on konsultoiva professori Stanfordin yliopistossa, vieraileva professori neljässä muussa yliopistossa, Max Planck -instituutin mikrofysiikan osaston johtaja sekä Halle-Wittenbergin Martin Luther -yliopiston Alexander von Humboldt -professori.

Palkintosumma on miljoona euroa.