Ortopedi kritisoi päähän lyömistä lasten lajeissa

Urheiluvammoihin perehtynyt ortopedi Tuomo Karila ei kuitenkaan vastusta lasten vapaaotteluharrastusta.

urheilu
Ortopedi Tuomo Karila.
Ortopedi Tuomo Karila.Yle

Urheiluvammoihin perehtynyt ortopedi ja entinen huippupainija Tuomo Karila ei hyväksy päähän kohdistuvia iskuja vapaaottelussa tai lapsiurheilussa yleensäkään.

– Vaikka meillä on kypärä päässä ja vaikka meillä on paksut hanskatkin, niin jos päähän lyödään, niin siinähän pään jatkeena on niska ja niskaan saattaa kohdistua vammoja. Kyllä nämä pään lyönnit pitäisi saada pois lapsiurheilijoilta, Karila sanoo.

Nivelet vaarassa lukoissa

Myös erilaisissa lukko-otteissa piilee riskejä Karilan mukaan.

– Lukoissa on aina se huono puoli, että silloin toimitaan nivelten vastaisesti ja siihen kohdistuu sitten riski, että jotain voi sattua.

Siksi hän korostaakin, että tärkein seikka kamppalulajien otteluissa on tuomaritoiminta ja se, että säännöt tulkitaan oikein ja tuomari puuttuu vaaratilanteisiin.

Karila ei kuitenkaan vastusta lasten vapaaotteluharrastusta. Hän muistuttaa, että lasten ortopediassa viimeisen kymmenen vuoden aikana suurin työllistäjä ovat olleet trampoliinin aiheuttamat vammat.

Nuoria harjoittelemassa vapaaottelua Hipkon eli Helsingin itsepuolustuskoulun Kontulan salilla.
Nuoria harjoittelemassa vapaaottelua Hipkon eli Helsingin itsepuolustuskoulun Kontulan salilla.Yle

– Trampoliini on ehdottomasti merkittävä tekijä lasten kyynärpää-, olkapää- ja polvivammojen tuottamisessa.

Pikkujuniorit kisaavat puolikontaktilla

Vapaaotteluliiton laatimien kilpailusääntöjen mukaan jo 10-vuotiaat lapset voivat nousta kehään tai häkkiin ottelemaan. Juniorisäännöt kieltävät tyrmäämishakuisuuden, mutta sallivat kuitenkin päähän lyömisen.

Nuoret ottelijat on jaettu kolmeen ikäryhmään, jotka ovat 16–18-vuotiaat A-juniorit, 13–15-vuotiaat B-juniorit ja 10–12-vuotiaat C-juniorit.

Vanhimmat juniorit käyttävät otteluissa aikuisten varusteita eli vapaaotteluhanskoja sekä hammas- ja alasuojia. B- ja C-junnuilla on lisäksi pakollisena säärisuojat ja nyrkkeilykypärä.

B- ja C-juniorien ottelut käydään puolikontaktilla. Silloin tuomarien tehtävänä on pitää huoli, että kumpikaan kilpailija ei innostu mätkimään toista liian kovasti. Myös otteluissa sallittuja tekniikoita on rajoitettu.

Suomen vapaaotteluliiton jurnioritoiminnasta vastaava Mikko Suvanto vertaa B- ja C-junnujen otteluita nuorten tekniikkanyrkkeilyyn, jossa tarkoitus on osoittaa teknistä osaamista eikä käyttää voimaa.