Puhekaraoke esittelee puhumisen taitoa

Suomalaisten rakastama laulukaraoke on saamassa rinnalleen puhekaraoken. Siinä korostuvat puheen sanoma ja sisältö sekä taito puhua mukaansatempaavasti.

Kotimaa
Puhekaraoke
Risto Koskinen / Yle

Puhekaraokessa puheen pitäjä voi valita tietokoneelta joko tunnetun tai itse valmistamansa puheen. Puhujien keskuudessa suosittuja puheita ovat olleet esimerkiksi Mannerheimin päiväkäsky ja Timo Soinin Jytky.

Suomalainen Speech Karaoke-ryhmä on kiertänyt esittelemässä puhekaraokea ulkomaita myöten. Ryhmä on kiertänyt esittelemässä puhekaraokea muun muassa taidemuseoissa.

– Kyllä se on aina hauskaa. Tämä on vähän niinkuin normaalissa karaokessa – vaikka olisi hyvä laulaja, niin se ei tee tapahtumasta hyvää, vaan ne vähän huonommat laulajat. Tulee sitä elämää. Rento meininki ratkaisee. Tottakai myös puheen sisältö vaikuttaa ja esimerkiksi poliittisissa puheissa eri puolueiden puheet kiinnostaa puolin ja toisin, kertoo puhekaraoken vetäjä Julius Valve.

Puhe onnistuu meänkielelläkin

Esittelyn lomassa Speech Karaoke-ryhmä on järjestänyt työpajoja, joissa vierailijat ovat voineet tehdä omia puheita ja tallentaa niitä kaikkien käytettäväksi puhekaraoke-tietokantaan.

Tietokoneelta löytyy esimerkiksi murteella tehtyjä puheita. Torniossa työpajaan osallistui Aila Jaako Hallqvist, joka toi mukanaan meänkielellä tehdyn puheen.

– Minusta puhekaraoke kuulosti hauskalta idealta ja lähdin kokeileen. En tiedä, kuinka meänkieli toimii puhekaraokessa, mutta jännä nähdä, kertoo Jaako Hallqvist.

Tornion työpajoissa valmistetut puheet kuullaan ensimmäistä kertaa Puhekaraoke-illassa sunnuntaina 13.4. Tornion Kerhoravintolassa.