1. yle.fi
  2. Uutiset

Varo Viron tuliaisia - tulipolte tuhoaa puut ja naapurisuhteet

Omenapuun taimia ei saa tuoda Virosta Suomeen. Tuontirajoitukset koskevat niin ammattiviljelijöitä kuin kotipuutarhureitakin.

Kotimaan uutiset

Monet suomalaiset kotipuutarhurit ovat tavanneet hakea Virosta edullisia taimia pihaansa.

Puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen muistuttaa, että ennen kuin lähtee Viroon ostosreissulle, on syytä käydä tarkistamassa mahdolliset tuontirajoitukset Eviran (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Esimerkiksi omenapuun taimia ei Suomeen saa tuoda.

- Virosta on löydetty tulipoltetta, joka on omenapuille äärimmäisen vaarallinen bakteeritauti, Uosukainen kertoo.

Koska tulipolte on moni-isäntäinen, niin myöskään muita isäntäkasveja ei saa tuoda Suomeen.

- Sellaisia ovat aivan erityisesti päärynä, aroniat ja tuomipihlajat. Niitä ei missään nimessä saa tuoda Virosta Suomeen.

Uosukainen painottaa, että tuontirajoitukset eivät koske pelkästään ammattiviljelijöitä vaan ihan jokaista puutarhaharrastajaa.

- On nolo tilanne, jos tauti lähtee leviämään. Kaikilta naapureiltakin pitää sitten kaataa kaikki omenapuut ja näitä isäntäkasveja pois pihoilta. Vihamiehiä sillä saa kyllä sitten ihan varmasti itselleen.

Pähkinäpensas voi pelastaa punkeilta

Tulipoltteen lisäksi omenasatoa uhkaa lisäversoisuustauti. Se heikentää sadon laatua ja voi aiheuttaa isoja rahallisia tappioita.

Tautia on tavattu laajalti Euroopassa ja Suomeenkin se on levinnyt omenanlehtikemppien välityksellä.

Vihamiehiä sillä saa kyllä sitten ihan varmasti itselleen.

Marjatta Uosukainen

-Nämä pienet siivekkäät leijailevat tuulten mukana helposti meillekin. Ainakin Ahvenanmaan omenatarhoissa tautia on jo ollut, Uosukainen tietää.

Tulipoltteelle tai lisäversoisuustaudille ei torjuntakeinoa ole, mutta joitakin muita tauteja voi yrittää torjua istuttamalla pähkinäpensas omenapuiden sekaan tai ympärille.

-Pähkinäpensaassa asuu petopunkkeja, jotka syövät pienempiä omenapuun hedelmäpuupunkkeja. Näin kauhun tasapaino säilyy. Ja kaiken lisäksi pähkinäpensas on todella kaunis pensas.

Korjattu haastateltavan nimi Marketasta Marjataksi 10.4. kello 9.21

Lue seuraavaksi