1. yle.fi
  2. Uutiset

Rotat kiusaavat Heinolassa – asukkaita kehotetaan huolehtimaan jätesäilytyksestä

Ruoka houkuttelee jyrsijöitä. Viranomaiset toivovat asukkaiden tarkkailevan kiinteistöjään ja varmistavan, ettei maahan päädy mitään, mikä kelpaisi rotille syötäväksi.

Kotimaan uutiset
Rotan tekemä reikä seinässä
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Heinolassa on tehty alkukeväästä normaalia enemmän rottahavaintoja. Ilmoituksia ainakin Sinilähteeltä, Tommolasta ja Kaivannon alueelta. Osa on näköhavaintoja, lisäksi on löytynyt muutama kuollut eläin.

Kaupunki on jakanut asuinalueille tiedotteen asiasta. Asukkaita kehotetaan huolehtimaan jätteiden säilytyksestä, jotta jyrsijällä olisi mahdollisimman vähän ravintoa tarjolla.

En käyttäis sanaa ongelma.

Niina Varjo

Vaikka rottia on ollut liikkeellä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon, rottaongelmasta ei voida puhua, sanoo terveystarkastaja Niina Varjo.

– En käyttäisi sanaa ongelma. Viranomaiset haluvat kuitenkin valistaa asukkaita tarkkailemaan kiinteistöjään ja katsomaan, että esimerkiksi elintarvikejätteitä ei päädy maahan. Tai mitään muutakaan, mikä rottia ruokkisi.

– En ole mikään eläinasiantuntija, mutta olisiko leudolla talvella jotain tekemistä sen kanssa, että rottia on nyt enemmän kuin mihin on totuttu, Varjo lisää.

Jos rotista yritetään päästä eroon myrkyttämällä, Varjon mukaan rotanmyrkkyä pitäisi parhaan tehon aikaansaamiseksi levittää laajemmalle alueelle kuin vain yhteen kiinteistöön. Samalla hän muistuttaa, että lemmikinomistajien on syytä olla tarkkana, jos rottapulmaan haetaan ratkaisua rotanmyrkyllä.

– Kissat ja koirat kuuluu pitää kytkettynä, Varjo sanoo.

Lue seuraavaksi