1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Auringon välttelijöillä kohonnut riski kuolla ennenaikaisesti

Ruotsalaistutkijat ovat seuranneet 29 000 eteläruotsalaista naista 20 vuoden ajan. Ero auringonottajien ja aurinkoa välttelevien kuolleisuudessa oli huomattava.

Kotimaan uutiset
Auringonottajia Rovaniemen helteessä 31.5.2013.
Yle

Naisilla, jotka välttelevät auringonottoa kokonaan, on kaksinkertainen riski kuolla ennenaikaisesti auringonottajiin verrattuna, ruotsalaistutkimus osoittaa. Tutkijoiden mukaan todennäköisin syy on D-vitamiinin puutos, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

– Tällainen havainto ei ole kovin yllättävä, eikä myöskään olisi yllättävää, että D-vitamiinilla on jotakin tekemistä sen kanssa, epidemiologian professori Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

– D-vitamiini on hyvin lupaava, monipuolisesti terveyteen vaikuttava yhdiste. On syytä ja tarvetta selvittää sen terveysvaikutukset oikeasti, kunnolla.

Ruotsalaistutkijat ovat seuranneet 29 000 eteläruotsalaista naista 20 vuoden ajan. Naiset olivat 25–64-vuotiaita. Kyselytutkimuksessa he ovat vastanneet, ottavatko he aurinkoa kesällä, solariumissa, talvilomalla tai etelään suuntautuvalla aurinkolomalla.

Naisilla, jotka vastasivat kieltävästi kaikkiin kysymyksiin, oli kaksinkertainen riski kuolla ennenaikaisesti. Suurin osa kuoli sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen. Tutkimuksessa otettiin huomioon muut tekijät, kuten ylipaino, tupakointi, liikunta, alkoholinkäyttö, talous ja koulutus.

Muiden tekijöiden arviointi hankalaa

Professori Tomi-Pekka Tuomainen huomauttaa, että muiden tekijöiden huomioinen on kuitenkin aina ongelmallista. Hän ottaa esimerkiksi ylipainon.

– Eihän me tiedetä, onko BMI (Body Mass Index) se hyvä mittari mittaamaan ylipainoa ja sen aiheuttamia ongelmia, Tuomainen kertoo.

– Toinen ongelma on, että on paljon tekijöitä, joita emme edes tiedä. Emme edes ymmärrä mitata jotain sekoittavaa tekijää, koska emme ymmärrä, että se on mukana kuvioissa.

Eri olettamuksia auringon hyödyllisyydestä

Ruotsalaistutkijat aikovat jatkaa auringonottotutkimustaan ja yrittää selvittää, miksi auringonpalvojat elävät pidempään kuin ne, jotka eivät viihdy auringossa. Vaikka päähypoteesina eli pääolettamuksena on tässä vaiheessa D-vitamiinin vaikutus, tutkijat selvittävät muitakin mahdollisia selityksiä.

Yksi vaihtoehtoisista hypoteeseistä on, että auringonvalo aktivoi kehon melatoniinijärjestelmän. Se voi vaikuttaa diabeteksen riskiin. Toinen on, että kylmyys ja kosteus lisäävät sairastamista.

Sekä ruotsalaistutkijat että professori Tomi-Pekka Tuomainen muistuttavat kuitenkin, että auringonotolla on myös vaaransa. Se lisää ihosyövän riskiä. Tuomainen arvioi, että puoli tuntia aurinkoa päivässä riittää.

Tuomainen johtaa Itä-Suomen yliopistossa tutkimusta D-vitamiinilisän vaikutuksesta sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien ilmaantumiseen ja mahdollisesti muihin sairauksiin, kuten esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, masennukseen tai luuston terveyteen.

– Tarkastelevia tutkimuksia on tehty paljon, ja ne viittaavat moniin terveysvaikutuksiin. Nyt pitää mitata, miten D-vitamiini vaikuttaa, Tuomainen huomauttaa.

Tutkittavat arvotaan kolmeen ryhmään: ensimmäinen ryhmä syö 40 μg D3-vitamiinia päivässä, toinen 80 μg päivässä ja kolmas ryhmä syö samannäköisiä pillereitä, jotka eivät sisällä D-vitamiinia.

Lue seuraavaksi