Nuorisotakuu ei toteudu Lapissa

Lapissa ei ole pystytty toteuttamaan nuorisotakuuta. Sen pitäisi taata jokaiselle kouluttamattomalle tai vastavalmistuneelle nuorelle työtä tai esimerkiksi opiskelupaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluttua työttömäksi ilmoittautumisesta. Tavoite ei ole onnistunut, vaan monen nuoren työttömyys pitkittyy ilman tietoa tulevasta.

Kotimaa
Martti Gröhn Lakkapää trukki
Trukilla ajaminen on tullut tutuksi Martti Gröhnille Lakkapään noutopihassa.Marjukka Talvitie / Yle
Martti Gröhn Lakkapää trukki
Rovaniemeläistä Martti Gröhniä ja rautakauppa Lakkapään kauppiasta Ari-Matti Jokea haastattelee Marjukka Talvitie.

Rovaniemeläinen 23-vuotias Martti Gröhn voi olla tyytyväinen. Hän on saanut töitä rovaniemeläisestä rautakaupasta oltuaan puusepäksi valmistumisen jälkeen jonkin aikaa työttömänä. Työllistymiseen auttoi Sanssikortti, joka takaa työnantajalle määräajaksi noin 700 euron palkkatuen. Sen jälkeen tarjolla saattaa olla oikea työsopimus.

- On meillä ollut työnantajan kanssa puhetta, että hyvin mahdollisesti jatkuu työsuhde normaalisti tämän jälkeen, Gröhn sanoo.

Kaikilla asiat eivät ole näin hyvin. Lapin TE-toimiston mukaan periaatteena oleva nuorisotakuu ei toteudu, vaan nuorista osan työttömyys pitkittyy.

Työpajoja tarvisi lisää

Nuorisotakuu on ollut voimassa kohta puolitoista vuotta. Se takaa tai pitäisi taata jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan viimeistään kolmen kuukauden kuluttua työttömäksi ilmoittautumisesta. Tämä takuu ei toteudu. Kaikille ei ole töitä, opiskelupaikkaa tai työpajaa, kertoo nuorisotakuusta vastaava Lapin TE-toimiston palvelujohtaja Tero Hyttinen.

- Esimerkiksi työpajojen suhteen alkaa olla se, että osassa Lapin kuntia paikat ovat kaikki käytössä ja lisää ei mahdu, Hyttinen kertoo.

Lapissa on tällä hetkellä vajaat 2 000 nuorta (1810 alle 25-vuotiasta ja 160 25-29-vuotiasta vasta valmistunutta), joita nuorisotakuu koskee. Niistä, joilla helmikuussa tuli kolmen kuukauden takuuaika täyteen, oli alle 25-vuotiasta joka kolmas työttömänä ja vanhemmista, 25-29-vuotiaista vastavalmistuneista jopa puolet työttömänä. Näin ei pitäisi nuorisotakuun aikana käydä.

Näissäkään luvuissa eivät ole kaikki työttömät nuoret mukana, sillä osa on tilastojen näkymättömissä.

Työelämävalmennus loppui

Yksi syy työllistymisen vaikeuteen on se, että työvoimaviranomaisten käytettävissä olevat keinot ovat vähentyneet. Aiemmin ammattiinvalmistuneita voitiin ohjata työnantajalle maksuttomaan työelämävalmennukseen, joka saattoi johtaa vakituiseen työhön.

- Se oli varsin toimiva keino, kun työnantajilla oli maksuton ja riskitön tapa kokeilla, mihin nuoresta olisi, Hyttinen sanoo.

Huono työllisyystilanne

Nyt tarjolla on Sanssikorttityöpaikka, jossa valtio tukee työnantajaa 700 eurolla kuussa korkeintaan 10 kuukauden ajan. Työnantajan on siis maksettava osansa.

Näitä töitä on löytynyt huonosti yleisen huonon työllisyystilanteen vuoksi.

- Työllisyystilanne haastaa. Yrityksillä ei ole mahdollisuutta työllistää samalla tavalla kuin hyvinä aikoina ja julkinen sektorikin on säästöpaineissa. Se tarkoittaa sitä, että nuorten siirtyminen työmarkkinoille vaikeutuu, Hyttinen sanoo.

Sanssikortteja on jaettu lappilaisille nuorille 2 500, mutta vain joka viides kortti on johtanut työpaikkaan.