1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kahvinkeiton Suomen mestari lähtee Italiaan näyttämään, millaista on hyvä kahvi

Turkulainen Helka Ikonen voitti maaliskuun alussa baristan eli espressopohjaisten kahvien valmistamisen Suomen mestaruuden. Kesäkuussa hän lähtee Italiaan kisaamaan maailman parhaan baristan tittelistä.

Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Helka Ikonen opiskelee Turun yliopistossa luokanopettajaksi. Viikonloppuisin hän työskentelee turkulaisessa kahvilassa, Aurajoen rannalla sijaitsevassa Café Artissa. Nainen on hurahtanut kahviin kokonaan.

– Kahvi on hyvää, sen tekeminen on mukavaa ja kahvista saa pelkkä iloa, Helka Ikonen luettelee. - Niin, ja se on niin iso osa kaikkien suomalaisten arkipäivää.

– Hyvän kahvin salaisuus on se, että käyttää  laadukkaita papuja ja valmistaa kahvin ajatuksella, Helka Ikonen sanoo.

Uusi kahvilaatu hakusessa

Helka Ikonen voitti maaliskuussa baristan Suomen mestaruuden hiukan onnekkaasti. Hän jäi täpärästi kuuden finalistin ulkopuolelle sijoittuen seitsemänneksi. Yksi finalisti kuitenkin joutui perumaan osallistumisensa itse loppukilpailusta ja Helka sai hänen paikansa. Nainen käytti saamansa mahdollisuuden täydellisesti hyväkseen.

– Onneakin välillä tarvitaan.

Oma kahvimylly lähtee mukaan ilman muuta.

Helka Ikonen

Suomen mestaruuden jälkeen Helka Ikosella on pitänyt kiirettä. Vapaa-aika on mennyt valmistautumisessa kesäkuussa järjestettävään baristan maailmanmestaruuskisaan.

– Nyt etsin uusia kahvilaatuja, joita käytän Italiassa. Onneksi minulla on hyvät harjoittelumahdollisuudet Turun kahvipaahtimossa.

Helka Ikonen aikoo viedä Italiaan mukana omat kahvit ja kaikki tarvikkeet, joita kisoissa tarvitsee.

– Esimerkiksi oma kahvimylly lähtee mukaan ilman muuta, Ikonen sanoo.

Maku on tärkeintä kisoissakin

Barista-kisoissa kilpailijoilla on 15 minuuttia aikaa valmistaa 4 espressoa, 4 cappuccinoa sekä 4 itse kehitettyä juomaa. Suomen mestaruuskisoissa Helka Ikosen oma ns. signature-juoma oli hartaan kehittelyn tulos.

Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

– Siinä oli espressokahvia ja kuumaan veteen uutettuja punaisia marjoja ja mustikoita, jotka korostivat kahvin omaa makua, Helka Ikonen paljastaa.

Italian maailmanmestaruuskisoissa suorituksen arvostelevat neljä makutuomaria, kaksi tekniikkatuomaria sekä päätuomari. Kahvin maku on pääasia, mutta myös kahvin valmistaminen ja esiintyminen arvostellaan.

Esityksessä pitää kertoa muun muassa oman kahvin alkuperästä ja kasvuolosuhteista. Helka Ikonen ei osaa italiaa, joten hän aikoo esiintyä englannin kielellä.

– Niin tein Suomen mestaruuskisoissakin. Kieli ei ole ongelma, Helka Ikonen naurahtaa.