1. yle.fi
  2. Uutiset

Yrittäjäkaksikko neuloo vanhoista muotilehdistä muotituotteita

Yrittäjäkaksikko Hanna Väinölä ja Ulla Harju miettivät mitä tehdä vanhoille muoti- ja naistenlehdille, joita alkoi olla joka paikassa. Me päättivät kierrättää ne muoti- ja käyttötuotteiksi. Ensimmäisestä käsilaukusta on kasvanut kierrätystuotteiden design-valikoima.

kierrätys
Rento Designin yrittäjät Hanna Väinölä ja Ulla Harju
Markku Karvonen / Yle

Uuden yrityksen lähtökohtana voi olla vaikka täpötäysi lehtivarasto. Ulla Harjulle ja Hanna Väinölälle oli kertynyt kasapäin vanhoja muoti- ja aikakauslehtiä, joita ei oikein hennonut heittää pois.

Mitä niistä voisi tehdä?

Jo yrittäjäkokemusta keränneet naiset päättivät kierrättää lehdistä parhaat palat, kuten parhaat jutut ja kuvat kierrätystuotteiksi. Vuonna 2011 syntyi heidän yrityksensä Rento Design, joka nimensä mukaisesti tekee vanhasta muoti- ja designtuotteita. Ajatuksena on, että he haluavat kehittää tuotteita, joita itse käyttäisivät ja haluaisivat kotiinsa.

Kun astuu Hämeenlinnan keskustassa olevaan uuteen liikkeeseen, oven pielessä on vanhan jeepin nokkapellistä tehty pöytä. Ei siinä sen kummempaa ideaa ole, he nauravat. Kun sellainen löytyi, se tuntui heti sopivan liikkeen ideaan. Valikoima on kasvanut vähitellen lehdistä kierrätetyistä erikokoisista laukuista ja pussukoista erilaisiin sisustustuotteisiin ja eettisesti kestävällä tavalla tuotettuihin vaatteisiin.

Miten syntyy lehtimuotikassi?

Valitaan sopivat sivut kuvineen ja teksteineen, muovitetaan ne parilla eri muovituksella kestäväksi sekä ommellaan kassiksi. Työhuoneessa maallikko huomaa mm. korkean lehtihyllyn, leveät työtasot, leikkurit ja ompelukoneet.

Tuotekehittelyyn meni vuoden verran, he kertovat. Lehtiä selaillessa voi samalla ideoida uusia tuotteita. Jossakin vaiheessa kumpikin sai sen varmuuden, että heittäytyivät Rento Designin varaan. Tähän asti yrittäminen on vaatinut kovaa työtä, mutta he uskovat istuvansa kultasuonen päällä. Oikeilla tuotteilla ja hyvillä ideoilla he uskovat suonensa löytyvän.

Vain mielikuvitus on rajana

Yrityksen tuotteina uusista huonekaluista osa on jo käytössä olleita huonekaluja, jotka on kunnostettu uusiokäyttöön. Varastossa on mm. erilaisia vanhoja ovia, joista syntyy jotakin. Kumpikin uskoo, että kierrätys ei jää miksikään muoti-ilmiöksi, vaan entistä enemmän ihmiset miettivät miten vanhaa voi hyödyntää uudelleen. Vain mielikuvitus on yrittäjien mukaan rajana, kun he miettivät uusia tuotteita.

Ideoita ja apua löytyy asiakkailtakin. Liikeasiakkailta tulee pyyntöjä tehdä tuotteita, joissa voi hyödyntää vaikka heidän esitteitään. Myös asiakkaat ovat heittäneet ajatuksia tai tuoneet tavaroita uudelleen käytettäviksi. Joukko opettajia toi liikkeeseen kasan käytöstä poistettuja värikkäitä koulukarttoja. Niistä syntyi mm. olkalaukkuja, toalettilaukkuja, kännykänsuojia ja rahapussi.

Lue seuraavaksi