Hankasalmen Mäkinen: Elinkeinoyhtiöt eivät toimi

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes sai konsulttiselvityksessä kovaa kritiikkiä. Hankasalmi erosi Jykes-yhteistyöstä vuosia sitten, mutta kunnanjohtaja Matti Mäkinen pitää kritiikkiä turhankin kovana.

Hankasalmi

Hankasalmi päätti jo vuonna 2009 lopettaa Jykes -yhteistyönsä.

– Konkreettiset hyödyt Hankasalmelle jäivät meidän analyysissämme aika pieniksi. Se saattaa johtua siitä, että emme olleet varsinaisia jäseniä, vaan yhteistyökunta. Me toki maksoimme vähemmän, mutta myös saimme paljon vähemmän sanoo Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen.

Mäkisen mukaan Hankasalmi on pärjännyt mukavasti ilman elinkeinoyhtiötä, eikä kunta lähtisi nykyiseen Jykesiin mukaan.

– Jos mahdollista liittyä nykyiseen Jykesiin tarjottaisiin, en veisi asiaa edes hallitukseen. Mutta jos tarjottaisiin mahdollisuutta rakentaa uusi ja uudenlainen Jykes, niin emme missään tapauksessa jäisi sellaisesta keskustelusta pois, Mäkinen muotoilee.

Vaikka Hankasalmi on pyörittänyt elinkeinopolitiikkaansa melko menestyksekkäästi ilman elinkeinoyhtiön jäsenyyttä tai yhteistyötä, Mäkinen pitää elinkeinoyhtiöitä hyvänä ideana.

– Ongelma on siinä, että elinkeinoyhtiöt eivät oikein missään toimi. Sinällään idea seudullisesta kehittämistyöstä on järkevä ja kannatettava, eiväthän kuntarajat merkitse yrityksillekään mitään, mutta siinä näyttää olevan kovasti haasteita saada se toimimaan, hän arvioi.

Jykesin konsulttiselvityksessä saamaa kritiikkiä Mäkinen pitää kovana.

– Kyllä me mukanaollessamme näimme näitä samoja ongelmia, mutta minusta tämä selvitys oli ylikriittinen, hän sanoo.

Jykes on Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Uuraisten elinkeinöyhtiö. Myös Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho näki kritiikin Jykesiä kohtaan melko kovana.