1. yle.fi
  2. Uutiset

Sudan karkotti YK-toimiston johtajan

Sudan syyttää yhdysvaltalaista Pamela DeLargyaa sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin.

Ulkomaat

Sudan on karkottanut YK:n väestörahaston UNFPA:n Sudanin-johtajan, jota maan ulkoministeriö syyttää sekaantumisesta Sudanin sisäisiin asioihin.

Ulkoministeriön edustajan mukaan yhdysvaltalaista Pamela DeLargya pyydettiin lähtemään, koska hän ei noudata Sudanin lakeja ja sekaantuu maan sisäisiin asioihin tavalla, joka on ristiriidassa hänen virka-asemansa kanssa.

Ministeriön edustaja sanoo, ettei asialla ole mitään tekemistä UNFPA:n kanssa, ja Sudanin hallitus arvostaa järjestön työtä ja ohjelmia. Maa sanoo toivottavansa tervetulleeksi DeLargyn seuraajan.

YK:n edustajat eivät ole kommentoineet asiaa.

UNFPA tarjoaa lisääntymisterveyteen liittyviä palveluja ja on myös auttanut kouluttamaan satoja kätilöitä. DeLargy oli yksi harvoista Sudanissa YK:lle työskennelleistä yhdysvaltalaisista.

Sudan on aiemminkin puuttunut avustustyöntekijöiden toimintaan maassa. Helmikuussa maa keskeytti Kansainvälisen punaisen ristin toiminnan Sudanissa, koska väitti sen rikkoneen työskentelyohjeita.

Avustustyöntekijät ovat ilmaisseet huolensa myös pääsystä humanitaarisen avun tarpeessa olevien noin 6,1 miljoonan ihmisen luo. Viime aikoina apua on saatu aiempaa paremmin perille, mutta etenkin aikaisemmin avustustyötä on vaikeuttanut väkivalta ja turvattomuus sekä se, että viranomaiset ovat evänneet kulkulupia.

Vuonna 2009 Sudan karkotti useita kansainvälisiä avustusjärjestöjä Darfurin alueelta sen jälkeen, kun kansainvälinen rikostuomioistuin oli antanut pidätysmääräyksen Sudanin presidentistä Omar al-Bashirista. Hänet halutaan oikeuteen vastaamaan syytteisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan, sotarikoksista ja kansanmurhasta maan länsiosassa sijaitsevassa Darfurissa.

Apua tarvitsevista sudanilaisista yli puolet on nykyisinkin Darfurissa, jossa hallituksen ja sitä tukevien arabipaimentolaisten sekä hallitusta alueen laiminlyönnistä syyttäneiden afrikkalaisperäisten heimojen konflikti puhkesi vuonna 2003. Konflikti johti laajoihin julmuuksiin, joiden seurauksena noin 300 000 ihmistä on kuollut ja 2,5 - 3 miljoonaa paennut kotoaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi