Vinkki vanhemmille: ajattele lapsesi tulevaisuutta ja päästä some-maailmaan

Some puhuttaa, pelottaa ja jopa suututtaa monia vanhempia. Asia nousee esille kodeissa ja kouluissa erityisesti silloin, kun somessa on tapahtunut jotakin ikävää. Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluttaja Anita Järvelin sanoo, että rajat pitää olla kohdillaan, mutta somessa opitaan myös tulevaisuuden työkaluja.

internet
Lukiolaiset opettavat aikuisia käyttämään netin sosiaalista mediaa.
Ville Välimäki / Yle
Kännykkä käsissä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto kiertää hämäläiskouluissa puhumassa somesta sekä oppilaille että vanhemmille ja erityisesti vanhempien koulutuksille on kysyntää. Monelle aikuiselle some on vieras maailmaa, joka kehittyy aivan liian nopeasti.

WhatsAppissa sattunut kiusaamistapaus herätti Seminaarin koulun vanhempainyhdistyksen Hämeenlinnassa. Mitä siellä somessa tapahtuu? Mikä ihmeen kik messenger? Osa vanhemmista pelästyy somea ja sen negatiivisia ilmiöitä. Usein pelko johtuu tuntemattomasta.

– Itse en oikeastaan mihinkään sosiaalisen mediaan kuulu. Ne on aika vieraita asioita ja lapset kuitenkin siellä pyörii. Näistä lieveilmiöistä kiusaaminen on se pelottavin asia ja nuorten arvostelu. Tämmöset asiat pohdituttaa, tuntuu aika kontrolloimattomalta, sanoo Katariina Hulkko.

Viime vuonna Mannerheimin lastensuojeluliiton some-oppia sai Hämeessä lähes 600 vanhempaa ja nelisentuhatta koululaista. Hämeenlinnassa mukaan pyydettiin myös lukiolaisia, jotka ovat niitä ruohonjuuritason asiantuntijoita.

– Mä olen mukana Instagrammissa, WhatsAppissa, Facebookissa, kikissä, twitterissä, blokkerissa, ja onhan noita aika paljon, naurahtaa Elsa Iltanen Kaurialan lukiosta.

– Kyllä vanhemmat voisivat ainakin ottaa asiasta enemmän selvää. Vanhemmat on aika tietämättömiä siitä, mitä siellä somessa tapahtuu nykypäivänä. Voisivat kysellä lapselta, että mitä kuvia sinne laitat ja mitä kirjoitat, Elsa Iltanen sanoo.

Anna lapsen näyttää ja opettaa

Yksi tärkeimmistä viesteistä koulutuksessa vanhemmille on se, että lapset ja nuoret uiskentelevat somessa kohtuu hyvin. Vanhemmille huojentava ajatus on myös se, että ei tarvitse olla mikään datavelho, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön koordinaattori Anita Järvelin.

– Vanhempien ei tarvitse kauheasti tietää, sillä ne palvelut nimittäin vaihtuukin nopeasti. Kolme kuukautta, puoli vuotta ja se on jo vanha se foorumi. Minä haastan vanhemmat - menkää sinne, tutkikaa yhdessä lasten kanssa missä milloinkin ollaan. Kysytään nettikuulumiset muiden kuulumisten yhteydessä. Miten meni koulussa ja miten siellä netissä.

Moni vanhempi on varmasti miettinyt myös pitäisikö laittaa älypuhelimet pannaan ja sulkea lapsi ulos some-maailmasta. Ei missään tapauksessa, sanoo kouluttaja Anita Järvelin.

– On jo vähän viitteitä, että jos täysin jää ulos somen ja netin käytöstä niin ennuste työelämässä ei ole ihan ok. Minä kannustaisin käyttämään, mutta pitää muistaa myös rajat ja aika kohdilleen. Lapsen ja nuoren elämässä pitää olla muutakin ja vanhemman pitää olla osallistuva ja vahva.

Vanhemmat: opetelkaa ikärajat

Seminaarin koulun some-illassa nuoret kehottivat vanhempia kyselemään lastensa somepostauksista ja antoivat kaupan päälle yhden konkreettisen neuvon. Eikä se huono neuvo olekaan.

– Pitäisi pitää kiinni niistä ikärajoista. Kaikissa sosiaalisissa medioissa ikäraja on 13 ja WhatsAppissa 16. Eli ottaisi niistä selvää ja katsoisi sitten missä oma lapsi on ja missä se liikkuu, muistuttaa lukiolainen Elsa Iltanen.