Vaasa-opisto peruu huonon säästöidean – paperinen kurssiohjelma tarvitaan

Kevätlukukauden alussa Vaasa-opisto luopui säästöpaineissa paperisten kurssiohjelmien kotiinjaosta. Säästön seuraukset näkyivät välittömästi: kurssit täyttyivät tahmeasti. Nyt opisto jännittää, onnistuvatko kurssimaksujen tulostavoitteet. Säästöstä opittiin se, että pelkkään nettiin ei voi turvautua. Paperinen ohjelma jaetaan jälleen elokuussa joka kotiin.

Kotimaa
Vaasa-opiston ompelukurssi kevätlukukaudella 2014
Kuva Vaasa-opiston ompelukurssilta kevätlukukaudella 2014.Samuel Aghar/Yle

Paperisista kurssiohjelmista luopuminen on todettu Vaasa-opistossa epäonnistuneeksi kokeiluksi. Säästösyistä kevään kurssiohjelmaa ei jaettu kotitalouksiin, vaan opisto luotti nettiin. Nyt Vaasa-opisto peruu huonon säästöidean ja jakaa paperiset kurssiohjelmat vastaisuudessakin koteihin. Rehtori Sannasirkku Autio myöntää, että kevätlukukausi lähti aiempaa tahmeammin käyntiin, kun ohjelmia ei jaettu.

– Ensimmäinen huomiomme tosiaan oli se, että kurssit täyttyivät huomattavasti hitaammin kuin mitä yleensä tuossa vuodenvaihteessa. Tavallisesti kun ilmoittautumisaika alkaa, ensimmäisen puolen tunnin jälkeen iso osa kursseista on jo täynnä. Nyt selvästi huomasi, että sellaista alun huippua ei ollut lainkaan, Sannasirkku Autio kertaa alkuvuotta.

– Pari viikkoa jouduimme jännittyneitä katsomaan, että tuleeko tänne opiskelijoita ollenkaan. Loppujen lopuksi kurssit ovat täyttyneet varsin mukavasti, mutta hieman saamme jännittää, että pysymmekö kurssimaksuissa tulostavoitteessamme.

– Mehän teetimme pienen tutkimuksenkin siitä, miten meidän mainonta on purrut. Selvästi sieltä tuli vastaus, että ihmiset tarvitsevat herätteen, ennen kuin he lähtevät nettiin tutkimaan ohjelmaamme.

Säästöjä jakelusta vai kurssitarjonnasta

Vaasa-opistolle lankesi tämän vuoden talousarvioon muiden hallintokuntien tapaan muutaman prosentin säästövelvoitteet. Talousarvioon sisällytettyjen säästöjen lisäksi opiston on säästettävä henkilöstökuluissa noin 20 000 euroa.

Paperisen kurssiohjelman painatus tulee maksamaan opistolle reilut 10 000 euroa. Normaalisti painos on ollut reilut 40 000 kappaletta. Vaasa-opisto on painattanut ruotsinkielisen opiston Arbiksen kanssa yhteisen kurssiohjelman kahdesti lukuvuodessa. Keväänkin kurssiohjelma painettiin, mutta sitä ei jaettu joka kotiin, vaan se oli jaossa esimerkiksi opistolla ja kirjastossa.

– Tuntui järkevältä säästää mieluummin jakelusta kuin karsia kurssitarjontaa, Sannasirkku Autio perustelee alkuvuoden päätöstä jättää kurssiohjelma jakamatta.

– Mutta kyllä me nyt jonkinlainen painotuote laitetaan elokuussa jakoon syksyn tarjonnasta.

Syksyllä ohjelmat myös Kyrönmaalle

Paperisen kurssiohjelman tarvetta lisää sekin, että ensi syksystä lähtien Vaasa-opisto levittäytyy Vaasan ja Vähänkyrön aluetta laajemmalle, kun Kyrönmaan opisto sulautuu hallinnollisesti Vaasa-opistoon.

Kurssiohjelmia jaetaan elokuussa siis myös Laihialle ja Isoonkyröön.

Seinäjoen kansalaisopisto pitää myös kiinni kotiin lähetettävistä kurssiohjelmista. Säästöjen takia Seinäjoellakin on kuitenkin päädytty siihen, että ohjelma jaetaan vain kerran vuodessa, ja kurssimuutokset päivitetään nettiin.