Hyppää sisältöön

Sauna from Finland muutti Jyväskylästä Helsinkiin ja mielii maailmalle

Jyväskylästä lähtenyt saunakulttuurin edistäjä ja kansainvälistäjä Sauna from Finland on muuttunut valtakunnalliseksi. Verkosto on sulkenut toimistonsa Jyväskylässä ja muuttanut Helsinkiin huhtikuun alussa.

Saunassa joogatessa on tärkeää huolehtia nestetasapainosta. Vesipullo onkin saunajoogaajan vakiovaruste. Kuva: YLE Keski-Suomi

Sauna from Finland alkoi Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykesin hankkeena. Sen tarkoituksena oli tehdä Keski-Suomesta saunamaakunta.

Viisi vuotta sitten, kun saunateemaa lähdettiin Keski-Suomessa virittämään, oli helppo kerätä yhteen maakunnan saunaan liittyvät yrityksiä. Toiminnanjohtaja Carita Harjun mukaan nyt on aika viedä Suomea ja saunaa maailmalle.

Kehitettiin niin hyvä juttu, että se piti saada valtakunnalliseksi.

Carita Harju

– Ensimmäinen idea oli brändätä joku alue tai maakunta saunateeman mukaisesti. Sitten alkoi tulla puheluita ympäriinsä, joissa haluttiin lähteä tekemään saunateeman alle tapahtumia ja tilaisuuksia. Eli kyllä siinä kävi niin, että kehitettiin niin hyvä juttu, että se piti saada valtakunnalliseksi, perustelee Harju.

Verkosto laajentunut Rukalta Helsinkiin

Sauna from Finlandin jäsenistöstä on tällä hetkellä noin 50 yritystä. Niistä tosi iso osa on edelleen Keski-Suomesta.

Uusia yritysjäseniä löytyy Rukan alueelta Helsinkiin ja saaristosta Itä-Suomeen. Kaikki nämä kokevat saunan yhdistävänä tekijänä.

Helsinki kerää eniten kansainvälisiä matkailijoita, joten Sauna from Finland mielii heidän avullaan levitä maailmalle. Toiseksi tavoitteeksi Carita Harju nostaa ulkomaiset alan messut.

Yhdistys vieraili Stutgartissa kylpyläalan messuilla ensimmäisen kerran vuonna 2012 ja lähtee messuille syksyllä uudelleen. Melkein yksi messuhalli tulee täyteen suomalaisia saunatoimijoita.

– Sehän on ymmärrettävää, että siellä ollaan esillä Suomi -näkökulmalla, mutta esiinnytään saunateeman alla.

Saunajooga levinnyt neljään maahan

Kansainväliseksi teemaksi Sauna from Finland kaavailee hyvinvointiin liittyviä argumentteja.

– Tuotamme tietoa, puemme sitä yritysten kanssa tuotteiksi, palveluiksi ja konsepteiksi. Esmerkkinä on verkostosta lähtenyt idea saunajoogasta, joka on levinnyt jo neljään maahan, kertoo Harju.

Nyt tuomme esiin myös mitä tapahtuu ennen saunomista.

Carita Harju

Ennen saunaa on markkinoitu pelkästään fyysisenä tilana. Nyt käsitystä halutaan laajentaa isommaksi elämykseksi.

– Saunassaolo on oma juttunsa. Nyt tuomme esiin myös mitä tapahtuu ennen saunomista ja sen jälkeen, kiteyttää Harju ja vinkkaa, että Sauna from Finland järjestää 9. toukokuuta saunapäivän Helsingin konttorilla.

.
.