1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki-Vantaan lentoasema hakee kilpailukykyä luonnosta ja muotoilusta

Helsinki-Vantaan lentoasema haluaa erottautua kilpailijoistaan luonnon ja muotoilun avulla. Haltian luontokeskuksessa suuren suosion saavuttanut Luonnos-näyttely on tuotu piristämään lentokentän odotustiloja. Näyttelyssä nähdään Suomen luonnon innoittamien muotoilijoiden töitä koruista puukkoihin.

Muotoilijaopiskelija Pasi Pietari Hornamo sai torvijäkälästä idean hopeakorumalliinsa. Taustalla olevan muotin hän valmisti 3d-tulostimella. Kuva: Matti Konttinen / Yle

Noin kaksi miljoonaa matkustajaa vaihtaa konetta Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuosittain.

Lentokenttä jää heidän ainoaksi muistikuvakseen Suomesta, joten portille 32 pystytettiin huhtikuun alussa Suomen luontoa kuvaava Luonnos-näyttely.

- Jos kiinalainen matkustaja lähtee ensimmäistä kertaa Eurooppaan ja lentää Helsingin kautta, niin käytännössä hän on täällä vain lentoasemalla. Haltian näyttely saa aikaan positiivisen muistijäljen tälle matkustajalle, että hän seuraavallakin kerralla toivottavasti matkustaa Helsingin kautta ja haluaa ehkä pysähtyäkin täällä, kertoo Finavian lentoasemajohtaja Ville Haapasaari.

Luontoa ei markkinoida tarpeeksi

Luonnos-näyttely tuli tutuksi sadalletuhannelle kävijälle Espoossa sijaitsevassa Luontokeskus Haltiassa. Kun näyttely purettiin sieltä maaliskuussa, sille keksittiin uutta käyttöä lentoasemalla.

Näyttävät valokuvat Lapin maisemista tuovat Helsinki-Vantaan lentoasemalle laajan perspektiivin Suomen luonnosta, jota voitaisiin markkinoida nykyistä paremmin.

- Luonto on suurin syy matkustaa Suomeen, olipa kyse vaikka kokousmatkailijoista, niin he haluavat kokea ja nähdä luontoa, sanoo Suomen luontokeskus Haltian johtaja Timo Kukko.

Luonto ilmenee käyttöesineissä

Näyttely heijastaa suomalaisen luonnon suhdetta muotoiluun. Luonto ilmenee erilaisten käyttöesineiden, kuten astioiden, puukkojen ja korujen muodossa.

Kukko näkee monia viitteitä luontoon, kun hän katselee hopeakoruja.

- Tässä on pohjoisen valo, eläimiä, kasvin osia. Luonto on tärkeä muotoilun ja korutuotteiden innoittaja. Se on ollut sitä jo Tapio Wirkkalalle, jonka töissä näkyy jää tai revontulet ihan samalla tavalla kuin näissä nykymuotoilijoiden töissä.

Luonto on ehtymätön lähde myös uusille muotoilijoille, jotka ovat saaneet töitään esille näyttelyssä.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa muotoilijaksi opiskeleva Pasi Pietari Hornamo sai idean hopeakorumalliinsa Lapin matkalta.

- Samoillessani Lapissa melkein kompastuin näihin ideoihin eli kompastuin torvijäkälään. Siitä minä inspiroiduin eli torvijäkälästä tein hopeakorun.