Britannia uhkaa olla ostamatta sähköä itsenäisestä Skotlannista

Skotlannin sähköverkko on yhteydessä ainoastaan Englannin ja Pohjois-Irlannin verkkoon. Skotlanti äänestää itsenäisyydestä syyskuussa.

Ulkomaat

Britannian hallitus on ilmoittanut, että se saattaa olla ostamatta sähköä itsenäisestä Skotlannista, mikäli tarjolla on halvempaa tuontisähköä. Britannian varoitus lisää paineita Skotlannille, joka äänestää itsenäisyydestä syyskuussa.

Skotlanti on tähän mennessä myynyt ylimääräisen sähkönsä Englannin verkkoon. Vuonna 2012 Skotlanti myi sähköntuotannostaan 26 prosenttia eteenpäin.

Skotlanti on riippuvainen Englannista sähkön viennissään, sillä maan sähköverkko on yhteydessä ainoastaan Englannin ja Pohjois-Irlannin verkkoon. Suurin osa Skotlannin ylituotannosta päätyy Englantiin.

Skotlannin lisäksi Britannia tuo sähköä Hollannista, Ranskasta ja Irlannista. Suunnitteilla on verkon yhdistäminen Belgiaan, Norjaan ja Tanskaan.

Skotlannissa järjestetään syyskuussa kansanäänestys itsenäistymisestä. Mielipidemittausten mukaan enemmistö skoteista haluaa pysyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Lähteet: Reuters