Helsingissä valmistui maailman ensimmäinen kylki edellä etenevä jäänmurtaja – "kiinnostusta on riittänyt"

Baltika-aluksen on tilannut Venäjän liikennevirasto. Baltikaa voidaan käyttää myös öljyntorjunnassa ja meripelastustehtävissä. Helsingin telakalla on Baltikan jälkeen tilaukset kahdesta aluksesta.

talous
Kylki edellä etenevä jäänmurtaja Baltica esittelyvideolla.

Helsingin telakalla on esitelty maailman ensimmäistä kylki edellä jäätä murtavaa alusta. Koska Baltikaksi nimetty alus pystyy murtamaan yli puolet suurempaa väylää suhteessa omaan leveyteensä, tekee se jäänmurtamisesta kustannuksia ajatellen tehokkaampaa.

Aluksen on tilannut Venäjän liikennevirasto. Baltikaa voidaan käyttää myös öljyntorjunnassa ja meripelastustehtävissä.

– Alus siirtyy tästä Kalingradiin ja luovutetaan siellä tilaajalle. Tämähän on maailman ensimmäinen vinottain jäätä murtava alus, jossa on epäsymmetrinen rungon muoto ja siinä mielessä todella erikoinen alus. Kyllä kiinnostusta on riittänyt tähän alukseen, Helsingin telakan eli Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki kertoo.

Baltika luovutetaan tilaajalle vielä tänä keväänä.

– Baltikan jälkeen tulee seuraavaksi jäänmurtaja Venäjälle ja sen jälkeen kotimaahan murtaja. Tämä tilauskanta ei anna kaikille osastoille täystyöllisyyttä tällä hetkellä. Syksystä on täystyöllisyys, Mustamäki sanoo.

Telakka työllistää noin 400 henkilöä.

Arctech Helsinki Shipyardin markkinat ovat arktisilla alueilla, minkä seurauksena Venäjä on tärkeä markkina-alue. Venäjän ja Ukrainan kiristyneillä väleillä ei Mustamäen mukaan ole tällä hetkellä vaikutusta heihin.

Arctech Helsinki Shipyard on suomalais-venäläisessä omistuksessa. Telakasta puolet omistaa STX Finland, puolet Venäjän valtion omistama telakkayhtiö OSK. Viime vuoden lopulla venäläiset mediatiedot kertoivat, että OSK olisi aikeissa ostaa koko telakan itselleen.

Toistaiseksi telakan omistussuhteet ovat kuitenkin ennallaan.

– Meidän omistus ei ole muuttunut mihinkään. Me emme ole osapuolia missään neuvotteluissa, se on omistajien asia, Mustamäki kommentoi.