Itä-Suomen yliopisto vähentämässä terveystieteiden tiedekunnasta

Kuopion kampuksella toimivassa tiedekunnassa alkaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Irtisanomiset, osa-aikaistamiset ja lomautukset koskevat arvion mukaan 70 työntekijää.

tiedekunnat
Itä-Suomen yliopiston rakennuksia Kuopiossa
Sari Jormanainen / Yle

Itä-Suomen yliopisto käynnistää yhteistoimintaneuvottelut Kuopion kampuksella toimivassa terveystieteiden tiedekunnassa.

Syynä on heikko talous, viime vuonna tiedekunnan tulos oli 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Myös tämän ja tulevien vuosien ennusteet näyttävät alijäämäistä tulosta. Kyseessä on yliopiston ainoa tiedekunta, jonka talous on merkittävästi pakkasella.

Taloutta ovat nakertaneet rehtori Perttu Vartiaisen mukaan useat syyt. Esimerkiksi tohtorikoulutuksen rahoitus ja täydentävä rahoitus ovat pienentyneet ja samalla palkkakustannukset ovat nousseet.

Suurin osa biotieteistä siirtyi vuonna 2012 luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnasta terveystieteiden tiedekuntaan. Tämä on tuonut kustannuksia mutta ei riittävästi tuloja.

Irtisanomiset, osa-aikaistamiset ja lomautukset koskevat alustavan arvion mukaan 70 työntekijää. Ensisijaisesti tarkastellaan eläkejärjestelyjä, määräaikaisten työsuhteiden tarvetta ja muita mahdollisia toimenpiteitä. Lisäksi tiedekunnan toimintoja harkitaan organisoitavaksi uudelleen.

Terveystieteiden tiedekunnassa on lähes 750 työntekijää. Yhteistoimintaneuvottelut pyritään käymään toukokuun loppuun mennessä.