1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruisviskitehdas käyntiin Pohjanmaalla – ensimmäinen erä valmistuu kolmen vuoden kuluttua

Kyrön viskitehtaan tuotanto on päässyt käyntiin, sillä nyt Isonkyrön vanhan meijerin uumenissa tislataan ruisviskiä. Pohjalaista ruisviskiä aiotaan myydä ravintoloissa ja Alkossa. Vientiä Kyrö Distillery Company valmistelee Lontooseen, Berliiniin, Hongkongiin ja Tokioon. Ensimmäinen viskierä kypsyy kolmessa vuodessa.

ilmiöt
Ruisviskin tislauspannuja tarkastetaan
Ruisviskiä on ryhdytty tislaamaan IsossakyrössäMatti Tamminen / Yle

Isonkyrön meijerillä tiputetaan nyt maidon sijasta rukiista tehtyä viskin tislettä tynnyreihin. Nuorille miehille saunanlauteilla syntyneestä ajatuksesta on tullut totta.

Kyrö Distillery Company on päässyt aloittamaan tuotteensa, ruisviskin valmistuksen. Nyt tehdään ensimmäistä kertaa suomalaista ruisviskiä myyntiin.

– Meidän ensisijainen tavoite on tehdä todella maistuvaa ruisviskiä ja saada Kyrön tehtaasta 5–10 vuodessa maailman tunnetuin ruisviskitislaamo, sanoo toimitusjohtaja Miika Lipiäinen.

Isossakyrössä ruisviskiä on tarkoitus tehdä vähintään 20 000 litraa vuodessa. Tekijät uskovat, että pelkästä rukiista tehdyllä viskillä on kysyntää maailmalla, sillä samanlaista juomaa ei ole tarjolla. Amerikkalaiset ja kanadalaiset sekoittavat rukiiseen maissia.

Hullujako ootta, koska sitä saa?

Miika Lipiäinen

Valmista maisteltavaksi kolmessa vuodessa

Alkoholin tislaus käynnistyi tällä viikolla kirkkaissa kuparipannuissa. Tislauksessakin haetaan tuotteelle omaa makua. Tislaajat puhuvat epäpuhtaasta tislauksesta.

– Kun viskiä tislataan, silloin halutaan saada mukaan paljon epäpuhtauksia. Se luo pohjan, josta saadaan tasapainoinen, maukas viski kypsytyksen aikana, sanoo yrityksen tislaaja Kalle Valkonen.

EU-säädösten mukaan juomaa saa myydä viskinä, kun se on kolme vuotta kypsynyt tammitynnyrissä.

Kyrön valmista tuotetta myydään suoraan ravintoloille, myös Alkon kanssa on neuvoteltu ruisviskin myynnistä. Viskiä voi varata myös koko tynnyrillisen. Varattu erä pullotetaan tislaamossa, mutta se on noudettava Alkosta.

Vientiponnistelut suunnataan aluksi neljään suureen kaupunkiin, Lontooseen, Berliiniin, Hongkongiin ja Tokioon.

Suomessa Isonkyrön lisäksi viskiä tislataan Porissa ja Lahdessa. Lisäksi Valviran käsittelyssä on tälle vuodelle yksi hakemus tislaamon perustamisesta Etelä-Suomeen.

Lue seuraavaksi