Räppäreiden käsissä J. Karjalaisen musiikista syntyy kuva monikulttuurisesta Suomesta

Suomalaiset rap-muusikot ovat versioineet J. Karjalaisen musiikkia poikkeuksellisen laajalla yhteistyöllä. Tekijöiden mukaan lopputuloksessa kuuluu perinteisen suomalaisuuden lisäksi monikulttuurisuus.

musiikki
Useat suomalaiset räppärit esittävät rap-versioita J. Karjalaisen kappaleista Vaskivuoren lukiossa.
Räppärit versioivat J. Karjalaisen musiikkia.

Idea J. Karjalaisen Et ole yksin -albumin muokkaamisesta rap-muotoon syntyi viime kesänä Ruisrockissa. Tuottaja Paleface ja muut räppärit saivat Karjalaiselta vapaat kädet materiaalin käyttöön.

- Tätä on pidetty vähän sellaisena, että räppärit ovat omenavarkaissa. Mutta kysehän ei ole siitä, vaan se on suuri hatunnosto tälle alkuperäiselle sävellykselle, kertoo Paleface.

Vajaassa vuodessa 24 räppäriä ja kahdeksan tuottajaa tekivät albumin Nyt kolisee. Nimi on anagrammi alkuperäisestä levystä.

Lisäarvoa musiikille, monikulttuurisuus esiin

Tuottaja Palefacen mukaan J. Karjalainen on ollut ennakkoluuloton, kun on antanut materiaalinsa räppäreiden uudelleen muokattavaksi. Artisti itse on ollut tyytyväinen lopputulokseen.

- Jukka on ollut todella mielissään alusta asti. Hän on ennakkoluuloton ja rajoja rikkova taiteilija, joka luottaa siihen, että kun oikeisiin käsiin annetaan materiaali, niin siitä syntyy jotain uutta. Se antaa hänen musiikilleen lisäarvoa. En välttämättä itse uskaltaisi antaa puolituntemattomille ihmisille omaa sydänvertani käsiin, nauraa tuottaja Paleface.

Albumin ensimmäinen single, Solonen & Kosolan Miljoona vuotta, on jo ollut YouTube-hitti ja soinut tiuhaan myös radioissa.

Uudet versiot J. Karjalaisen kappaleista kertovat tekijöiden mukaan tämän päivän Suomesta.

- Suomalainen musiikki ja mielenmaisema kuuluu siellä, mutta Suomi vuonna 2014 on myös monikulttuurinen Suomi. Halusin tuottajan ominaisuudessa, että se kuuluu. Siellä kuullaan räppiä muun muassa espanjaksi ja arabiaksi, kertoo Paleface.