1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kokoomuksen puoluekokoukseen odotetaan edustajien ryntäystä – "Totta kai"

Kokoomuksen paikallisyhdistykset ovat valinneet jo useita viikkoja puoluekokousedustajia, jotka päättävät puheenjohtaja Jyrki Kataisen seuraajan ja käytännössä Suomen seuraavan pääministerin.

politiikka

Edustajat valitaan yhdistysten kevätkokouksissa maalis-huhtikuussa, joten kokoonpanon pitäisi olla selvillä muutaman viikon kuluttua. Takaraja valinnoille on toukokuun puoliväli, johon mennessä edustajat pitäisi ilmoittaa puoluekoneistolle.

Aivan pienestä rupeamasta ei ole kyse, sillä kokoomuksella on paikallisyhdistyksiä 700–800. Puoluesihteeri Taru Tujusen mukaan ne valitsevat käytännössä kaikki puoluekokousedustajat, eli 99 prosenttia. Piirijärjestöt valitsevat vain kourallisen.

Puoluesihteeri Tujunen sanoo, ettei hänellä ole mitään hajua, kuinka suuri osa edustajista on jo valittu.

- En osaa sanoa yhtään. Yhdistykset ovat itsenäisiä, ne saavat pitää kokouksensa silloin kun haluavat. Me emme kontrolloi niitä.

Puoluekokouksiin saapuvien edustajien määrä on vaihdellut Tujusen mukaan 700:sta lähes 1 300:aan. Hän odottaa, että kesäkuussa edustajia tulee Lahteen maksimimäärä, koska kokous valitsee puolueelle uuden puheenjohtajan.

- Totta kai se tulee herättämään suurta kiinnostusta, kaikki valtakirjat tulevat käytetyksi. Kun Jyrki valittiin vuonna 2004, oli rapiat 1 200 edustajaa. Odotan saman verran nytkin, Tujunen sanoo.

Puoluekokousedustajien määrä on sidottu piirijärjestöjen jäsenlukuihin. Suurimpien kaupunkien yhdistykset lähettävät Lahteen kymmeniä edustajia.

- Pienimmistä yhdistyksistä ei välttämättä tule kuin yksi, ja sekin saattaa olla sellainen, että isommalta jää valtakirja käyttämättä, Tujunen selittää.

Puoluejohtajakisaan ei ole ilmoittautunut vielä yhtäkään ehdokasta, mutta kokoomuksen puheenjohtajakiertueen pitäisi alkaa parin viikon kuluttua, huhtikuun lopulla.

Pääministeri Jyrki Katainen kertoi viikonloppuna jättävänsä kotimaan politiikan. Hänen seuraajansa valitaan puoluekokouksessa Lahden Sibeliustalossa kesäkuun puolivälissä.

Lue seuraavaksi