1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vatikaani rauhankyyhkyksi Venezuelan hallituksen ja opposition neuvotteluihin

Katolisen kirkon edustajan välittämien neuvotteluiden toivotaan lopettavan helmikuusta maata ravistelleet protestit. Kovan linjan protestoijat sanovat, että vangitut oppositiojohtajat on vapautettava ensin.

Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

Venezuela on kutsunut Vatikaanin edustajan välittämään sen hallituksen ja opposition neuvotteluita. Neuvonpidon toivotaan lopettavan maata kaksi kuukautta ravistelleet väkivaltaiset protestit.

Levottomuuksissa on kuollut ainakin 39 ihmistä. Lisäksi ainakin 600 ihmistä on loukkaantunut, kun turvallisuusjoukot ovat yrittäneet tukahduttaa protesteja.

Venezuelassa on ollut laajoja mielenosoituksia helmikuun alusta asti. Venezuelalaiset ovat raivoissaan, koska rikollisuus maassa kasvaa koko ajan, kaikki kallistuu hurjaa vauhtia inflaation takia ja peruselintarvikkeista on jatkuvasti pulaa.

Presidentti Nicolas Maduron hallitus pyysi keskiviikkona Katolisen kirkon entistä Venezuelan lähettilästä, kardinaali Pietro Parolinia toimimaan kriisin välittäjänä. Parolin on nykyään Vatikaanin ulkopoliittinen edustaja. Katolisen kirkon tiedottaja vahvisti, että se on halukas toimimaan keskusteluissa välittäjänä.

Kirkon lisäksi keskusteluita valvoo Etelä-Amerikan maiden yhteistyöjärjestö (UNASUR).

Neuvottelut alkavat torstaina Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa, ja niiden asialistalla on muun muassa rikollisuuteen ja talouteen liittyvät ongelmat sekä pidätettyjen mielenosoittajien kohtalo.

Neuvotteluihin osallistuu myös Madurolle viime vuoden presidentinvaaleissa hävinnyt Henrique Capriles.

Kovan linjan protestoijat eivät ole kuitenkaan tyytyväisiä järjestelyyn. Heidän mielestään neuvotteluita ei pitäisi käydä niin kauan kuin eturivin oppositiopoliitikko Leopoldo Lopez ja moni muu oppositiojohtaja istuu vankilassa.