Tallinkin edustaja: Naisten tulee miettiä, paljonko alkoholia laivalla voi juoda

Ruotsalaisohjelman mukaan raiskausten määrä risteilijöillä on lisääntynyt viime vuosina. Ruotsissa on paheksuttu henkilöstöjohtajan lausuntoa, joka sälyttää vastuun rikoksen uhrille.

Kotimaa
Puoliksi juotu drinkki ravintolan pöydällä Silja Serenade -aluksella.
Tallink-konsernin Silja Serenaden New York ravintola 21. marraskuuta 2013.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Tallink Siljan henkilöstöjohtaja Vahur Ausmees sanoi Ruotsin TV4:n Kalla Fakta -ohjelmalle, että naisten tulisi miettiä, kuinka paljon alkoholia he laivalla juovat, sillä naiset tietävät, mihin se voi johtaa. Ausmees myös sanoi, ettei jokaista humalaista raiskata.

Ruotsalaisohjelman tietojen mukaan raiskausten määrä Itämeren risteilylaivoilla on tuplaantunut viimeisten kolmen vuoden aikana. Tallink Siljan, Viking Linen ja Birka Linen laivoilta, joita ohjelmassa kutsutaan "bilelaivoiksi", tehtiin ilmoitus 16 raiskauksesta vuonna 2011, kun luku oli 36 viime vuoden osalta.

Ohjelma esitettiin tiistai-iltana. Lausunto sai osakseen paheksuntaa ja lukuisia kommentteja Tallinkin ruotsinkieliselle Facebook-sivulle.

Kalla Faktalle puhuneen Ruotsin nais- ja tyttöturvakotien liiton edustajan Zandra Kanakarisin mukaan lausunto tekee uhrista vastuullisen rikoksesta. Kanakarisin mukaan on sokeeraavaa kuulla syyttelyä näin suorasanaisesti.

Tallink on pahoitellut asiaa Dagens Nyheter -lehdelle ja kertonut, että Ausmeesin lausunto tutkitaan.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Helsingin Sanomat.