1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

G-7-maat kokoontuvat puimaan Ukrainan kriisiä

G-7 maiden valtiovarainministerien kokouksen pääasia tulee olemaan Ukrainan kriisin vaikutus maailmantalouteen.

Ukraina

G-7-maiden talousministerit kokoontuvat tänään Yhdysvalloissa keskustelemaan Ukrainan kriisistä. Talousmahteja huolettavat Venäjän halut hajottaa Ukrainan valtio.

Kanadan, Yhdysvaltojen, Italian Japanin, Saksan ja Ranskan sekä Britannian valtiovarainministerit keskustelevat myös muista talouteen liittyvistä asioista, mutta kokouksen pääasia tulee olemaan Ukrainan kriisin vaikutus maailmantalouteen.

Ministeriryhmä kokoontuu G20-maiden talousministerien tapaamisen alla Washingtonissa. Samaan aikaan järjestetään myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailman pankin vuosittaiset kokoukset, joissa on ministeri- ja keskuspankkiedustus.

G-7-maat peruivat maaliskuussa G8-maiden kokouksen Sotshissa tuomitakseen G8-jäsenmaa Venäjän Krimin liitoksen.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat syyttäneet Venäjää separatististen mielenosoitusten lietsomisesta Itä-Ukrainassa, jossa suurin osa väestöstä on venäjänkielisiä.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi suoraan tiistaina, että Kreml on lähettänyt alueelle agenttejaan saadakseen aikaan levottomuuksia.

Myös Britannian ulkoministeri William Hague oli samoilla linjoilla, ja totesi, että tilanteen kärjistymisellä Itä-Ukrainassa on kaikki Venäjän strategian merkit epävakauttaa Ukraina.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi