1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijoiden mukaan influenssalääke ei ole parasetamolia kummempi

Riippumattoman tutkimusraportin mukaan Tamiflu-influenssalääke lyhentää oireiden kestoa vain reilulla puolella päivällä. Tutkijoiden mukaan valtiot ovat tuhlanneet turhaan ostaessaan lääkkeitä varastoon.

Ulkomaat
Juho Pokela / YLE

Riippumattoman Cochrane-tutkimusverkoston ja British Medical Journalin tuoreen raportin mukaan influenssalääke Tamiflun hyödyt ovat kyseenalaiset ja haittoja on vähätelty.

Tutkimuksien mukaan Tamiflu lyhentää aikuisten flunssaoireiden kestoa vain puolella päivällä 7 päivästä 6,4 päivään. Tutkimukset eivät löytäneet todisteita, että Tamiflu olisi auttanut influenssan tuomiin komplikaatioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai korvatulehdukseen.

Tutkimus haastaakin perinteisen oletuksen, että viruslääkkeet oseltamiviiri ja tsanamiviiri tehoaisivat influenssaan, tutkimusraportin tiedotteessa todetaan.

Tutkijat yrittivät vuosia saada lääkeyhtiö Rochelta lääkkeen kaikki tekniset tiedot voidakseen testata sen vaikutuksia. Torstaina julkistu tutkimus valottaakin ensimmäistä kertaa riippumattomien testien tuloksia.

Cochrane-verkoston tutkijat kysyvät, ovatko päättäjät olleet tietoisia, etteivät lääkkeen hyödyt ole suuria, kun päätöksiä massaostoista tehtiin. Tutkijoiden mielestä on kyseenalaista, että Tamiflun hankkimista perusteltiin sen tehokkuudella, vaikka todisteita tästä ole.

Lääkeyhtiö Roche sanoo olevansa täysin eri mieltä raportin kanssa ja seisovansa oman tutkimustietonsa takana.

Myös EU:n lääkeviraston edustajan mukaan päättäjillä oli ajantasaiset tiedot, kun lääkkeitä päätettiin hankkia suuria määriä.

Tamifluta ostettiin maailmanlaajuisesti kolmella miljardilla dollarilla vuonna 2009 sikainfluenssapandemian aikaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi