1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä: Todennäköistä, jos Ukraina käyttää väkivaltaa

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov antoi eilen keskiviikkona aluehallintorakennusten valtaajille kaksi vuorokautta aikaa poistua rakennuksista. Ukraina varoitti voimatoimien käytöstä, jos valtaajat eivät suostu neuvotteluihin. Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri ei kuitenkaan usko sisällissotaan Ukrainassa

Kotimaan uutiset
Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri.
Tilanne Itä-Ukrainassa pysyy kireänä. Venäläismieliset mielenosoittajat pitävät yhä joitakin hallintorakennuksia hallussaan Luhanskin ja Donetskin kaupungeissa. Ukraina on antanut kahden vuorokauden takarajan rakennusten palauttamiselle. Ukrainan tilannetta on arvioimassa valtiotieteen tohtori Pekka Visuri.

Ukrainan tilanne on kiristynyt tällä viikolla, kun Venäjä-mieliset ovat vallanneet aluehallintorakennuksia Itä-Ukrainan kaupungeissa. Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri huomauttaa, että Ukrainan väliaikainen hallitus puhuu tapahtumista vallankumouksena, ja niiden kulkua on vaikea ennustaa. Hän ei kuitenkaan usko sisällissotaan Ukrainassa.

– En näe sitä kovin suurena sillä varauksella, että aina on tilaisuuksia provokaatioihin, kuten nähtiin viime helmikuussa. Pitkään rauhallisina pysyneet mielenosoitukset Kiovassa muuttuivat väkivaltaiseksi ja silloinen [presidentti Viktor] Janukovitšin hallitus kaadettiin aivan selvästi voimatoimilla, VTT Pekka Visuri sanoi Ylen aamu-tv:ssä torstaina.

Väkivalta voisi saada Venäjän hyökkäämään

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov antoi eilen keskiviikkona aluehallintorakennusten valtaajille kaksi vuorokautta aikaa poistua rakennuksista. Ukraina varoitti voimatoimien käytöstä, jos valtaajat eivät suostu neuvotteluihin. Visuri näkee väkivallan käytössä suuria uhkia Ukrainalle.

– Väliaikaisella hallituksella ei ole varaa menettää ulkoista tukeansa. Sen voimat ovat hyvin vähäiset. Talous on surkeassa jamassa. Ei haluta vaarantaa sitä, että energiantoimitukset katkeaisivat, puhumattakaan siitä, että on se mahdollisuus, että Venäjä tekee intervention sotilaallisesti, jos voimaa aletaan hallituksen taholta käyttää.

– Kyllä se ihan todennäköistä on, jos toiselta puolelta aletaan asevoimaa käyttää. En usko, että siihen mitään suuria pidäkkeitä silloin on, VTT Pekka Visuri arvioi.

Ratkaisu ei joko-tai vaan sekä-että

Ukrainan kriisistä on pidetty lukemattomia suurvaltojen kahdenkeskisiä ja kansainvälisen yhteisön yhteisiä puhelinkeskusteluja ja kokouksia. Euroopan unioni ilmoitti keskiviikkona, että EU:n, Yhdysvaltain, Venäjän ja Ukrainan diplomaatit tapaavat ensi viikolla.

Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri huomauttaa, että vaihtoehdot Ukrainan itään tai länteen suuntautumisesta on jo kokeiltu. Ne aiheuttavat aina reaktioita vastapuolelta, eli Venäjä vastustaa Ukrainan suuntautumista EU:hun ja Natoon, EU ja Yhdysvallat puolestaan sen suuntautumista Venäjään. Visuri uskoo Henry Kissingerin noin kuukausi sitten esittelemään ratkaisumalliin.

– Ei ole järkevää tavoitella joko–tai-ratkaisua, vaan pitäisi päästä sekä–että-asetelmaan, niin että Ukrainan pystyisi hoitamaan suhteensa sekä länteen että itään.

Visuri uskoo, että Yhdysvallat ja Venäjä hakevat jo tämäntyyppistä ratkaisua.

– Tähän annettiin Amerikasta selviä vinkkejä. Siellä nähdään, että Ukrainan ei tule liittyä Natoon, tai sitä ei sinne oteta, jos Venäjä samalla pidättäytyy omista toimistaan toisella puolen.

– Samalla se edellyttää jonkinlaista alueellista itsehallintoratkaisua Ukrainassa. Sen perustuslaillinen ongelma Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen oli, että ei turvattu vähemmistöjen tai alueiden asemaa. Se johti voittaja vie kaiken -asetelmaan vaaleissa, VTT Pekka Visuri huomautti Ylen aamu-tv:ssä.

Lue seuraavaksi