1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talvi vei vitamiinit - "Ei syytä ruokapaniikkiin"

Ravintotuntija vakuuttaa kehon kestävän pitkäänkin ilman riittäviä ravintoaineita. "Kesällä kun tankataan tuoretta, vitamiinivarastot alkavat taas täyttyä."

Aamu-tv:n vieraana oli Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi (oik.).
Pakasteesta alkaa viime syksyn sato loppua ja kaupoissakin kotimainen kasvistarjonta niukilla. Millä keinoin voi vitamiinien saannin varmistaa ja pitää ruoan tässä vaiheessa terveellisenä ja monipuolisena ja ehkä ajatella ympäristöäkin? Vieraana Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi.

Viime kesän marjasadot on pian pakastimista syöty ja kotimaisten kasvisten tarjonta kaupoissa niukimmillaan. Vitamiinipurkille ei silti tarvitse rynnätä: tärkeitä ravintoaineita (siirryt toiseen palveluun) saa yhä ruoastakin.

Viime kesästä säilyneiden porkkanoiden ja lantun sisältö ei ole lähelläkään parasta, mutta terveellisiä ne ovat yhä. Apua vitamiinin puutteeseen löytyy myös kauppojen valikoimista.

Kunhan ruokavalio on muuten kunnossa ympäri vuoden.

Annikka Marniemi

- Pakastetut kasvikset eivät ole eineksiä. Yritykset saavat kasvit pakkaseen jopa parin tunnin kuluessa poiminnasta, joten niiden ravintoarvot säilyvät hyvin lähellä tuoretta, elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Kuluttajaliitosta kertoo.

Yle Aamu-tv:ssä vieraillut Marniemi suosittelee myös kauppojen pakastemarjoja - kunhan muistaa kuumentaa ulkomaiset marjat (siirryt toiseen palveluun) ennen käyttöä.

Ravintotuntija puhuu myös tomaattivalmisteiden puolesta, koska niissä saattaa olla keholla hyödyllistä antioksidanttia lykopeenia jopa enemmän kuin tuoreessa tomaatissa. Marniemen mielestä tuon hyödyn perässä ei kannata nimenomaan ketsupin kulutusta lisätä.

- Kunhan ruokavalio on muuten kunnossa ympäri vuoden, keho kyllä kestää jaksoja, jolloin kaikkea ravintoaineita ei saa riittävän paljon. Kyse on pitkän aikavälin suosituksista. Ei siis ole syytä ruokapaniikkiin.