1. yle.fi
  2. Uutiset

Sanoma myy maakuntalehtiään Länsi-Savo-konsernille

Länsi-Savo-konserni saa enemmistön muun muassa Kymen Sanomista, Kouvolan Sanomista ja Etelä-Saimaa-lehdestä. Kauppa koskee satoja työntekijöitä.

talous
Kymen Sanomat ja Kouvolan Sanomat tabloid-koossa ensimmäistä kertaa
Maija Tuunila / Yle

Sanoma myy Lehtimedian enemmistön Länsi-Savo-konsernille. Samalla Länsi-Savo-konserni saa paikallisten painoyhtiöiden enemmistöosuudet.

Järjestelystä on tehty sitova esisopimus. Kaupan jälkeenkin lehdet tekevät yhteistyötä Sanoman kanssa.

Kaupan myötä Sanoma Lehtimedia Oy:stä, Sanoman painoyhtiöistä Saimaan Lehtipaino Oy:stä ja Lehtikanta Oy:stä ja Länsi-Savon omistamasta Etelä-Savon Viestintä Oy:stä kootaan yksi yhtiö.

Samalla Länsi-Savo-konserni saa Etelä-Karjalassa ilmestyvän Etelä-Saimaa-lehden, Kouvolassa ilmestyvän Kouvolan Sanomat ja Kotkassa ilmestyvän Kymen Sanomat.

Kaupan ensimmäisessä vaiheessa Sanoma saa osakkeista kymmenen miljoonaa euroa. Sen osuus uudesta yhtiöstä on 49 prosenttia. Viiden vuoden kuluttua yhtiön koko omistus siirtyy Länsi-Savolle.

Sanoma keskittää toimintojaan

Sanoma perustelee kauppaa sillä, että nyt se pystyy paremmin keskittymään "valtakunnallisiin ja pääkaupunkiseudun kuluttajamedioihin". Sanoma omistaa muun muassa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat sekä tv-kanava Nelosen.

Sanoma on aiemmin karsinut rönsynsä ulkomailla Tšekissä, Romaniassa ja Bulgariassa sekä leikannut rajusti Hollannissa. Suomessa yhtiö on myynyt esimerkiksi arvokkaita liiketilojaan kuten Sanomatalon Helsingin keskustassa.

Sanoma Lehtimedian mediatoimien liikevaihto oli viime vuonna noin 39,7 miljoonaa euroa. Nyt kaupan kohteena olevissa painoyhtiöissä on töissä noin 300 ihmistä.

Kiinteistöyhtiöt eivät kuulu kauppaan.

Länsi-Savo-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 50,5 miljoonaa euroa. Siitä uuteen yhtiöön menee noin 18,6 miljoonaa ja noin 190 kokoaikaista työntekijää.

Lue seuraavaksi