Turvetuotanto törmää yhä useammin valituksiin – lupien saanti venyy

Luonnontilaisen suon elinkaari turvetuotannon raaka-ainelähteeksi kestää nykyään useita vuosia. Lupahakemus törmää yhä useammin valituksiin. Energiatuottaja Vapo harmittelee viivästymää, sillä samaan aikaan osa turvesoista ei ole enää hyödynnettävissä.

luonto
Traktori ajaa turvesuolla.
Yle

Energiatuottaja Vapolla on jatkuvasti meneillään useita lupaprosesseja, sillä tarve uusille tuotantoalueille on suuri.

Samaan aikaan, kun uusia alueita otetaan tuotantoon, vanhoista loppuu hyödynnettävä raaka-aine. Suon keskimääräinen käyttöikä on 20-30 vuotta.

Vapon resurssijohtaja Päivi Peronius kertoo, että uusilla turvesuoilla on ominaisuus, joita vanhoilla ei ole: pinnassa sijaitseva ja heikosti maatunut rahkaturve.

– Lupahakemuksia on sekä energiaturpeen että ympäristöturpeen tuotantoon eli esimerkiksi maatalouden kuivikkeen valmistamiseen. Vanhoilta tuotantoalueilta ei pystytä enää tuottamaan esimerkiksi hyvänlaatuista kuiviketurvetta, kun vaalea pintaturve on siitä jo hyödynnetty.

Kyllä valitusten määrä on selkeästi lisääntynyt viime vuosina. Vielä 2010 lupien käsittelyajat olivat nopeampia ja valituksia oli vähemmän.

resurssijohtaja Päivi Peronius

Monta vaihetta ennen tuotantoa

Ennen kuin turvetuottaja pystyy hakemaan suolle hyödyntämislupaa, maa on hankittava hallintaan ostamalla tai vuokraamalla. Tämä prosessi saattaa viedä aikaa.

Lisäksi itse lupaprosessi venyy nykyään yhä useammin. Peronius laskee, että lupaviranomaiset käsittelevät kutakin hakemusta entistä kauemmin. Eniten aikaa kuluu kuitenkin valituksissa, jos niitä lähtee eri oikeusasteisiin.

– Nykyään puhutaan jopa 10 vuoden aikaskaalasta. Se aika kuluu lainvoimaisen luvan saamiseen ja tuotannon aloittamiseen siitä lupaprosessin alusta.

– Kyllä valitusten määrä on selkeästi lisääntynyt viime vuosina. Vielä 2010 lupien käsittelyajat olivat nopeampia ja valituksia oli vähemmän. Toki niitä silloinkin oli, mutta kyllä se on selkeästi lisääntynyt.

Resurssijohtaja löytää monta syytä siihen, miksi turveluvat kohtaavat vastustuksen rintaman. Ihmisten ympäristötietoisuus on kasvanut.

– Ihmiset kaupungistuvat, mutta mökkien määrä on lisääntynyt eli ihmiset lähtevät maaseudulle hakemaan luonnon rauhaa. Toki varmasti on vaikuttanut viime vuosina käyty keskustelu turvetuotannon ympärillä. Viime vuosina on käyty keskustelua siitä, kuinka hyväksyttävää turvetuotanto Suomessa on. On ihmisiä, jotka haluaisivat sen alasajoa, summaa Peronius.