1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zyskowicz: "Wahlroos tekee niin kuin opettaa"

Maastamme löytyy myös selkärankaisia menestyjiä, jotka mielellään maksavat veronsa Suomeen. Näin kommentoivat kansanedustajat Markus Mustajärvi (vr.) ja Ben Zyskowicz (kok.) pankkiiri Björn Wahlroosin muuttamista Ruotsiin kirjoille.

Ulkomaat

Sampo-konsernin, Nordean ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on muuttanut kirjoille Ruotsiin, koska hän kokee Ruotsin verotusjärjestelmän itselleen edullisemmaksi.

– Jos kyseessä on verosuunnittelu, pitää sanoa, että hän tekee sitten niin kuin opettaa. Niillä, joita hänen näkökulmastaan aiheettomasti syrjitään tai liian rankasti verotetaan, on sitten mahdollisuus muuttaa maasta, sanoi Ben Zyskowicz Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Wahlroosin opetuksilla Zyskowicz tarkoittaa kaksi vuotta sitten julkaistua kirjaa, jossa Wahlroos arvioi demokratian johtavan enemmistön diktatuuriin.

Markus Mustajärven mukaan Ruotsiin muuttaminen ei sinänsä ole tavatonta.

– Aikoinaan muutama satatuhatta lähti Ruotsiin, mutta he lähtivät pakosta, koska Suomessa ei ollut työtä eikä toimeentuloa.

– Wahlroos lähtee todennäköisesti siitä syystä, että hän haluaa säästää miljoonia, ellei kymmeniä miljoonia euroja. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on tarjonnut tavattoman paljon myös Wahlroosille ja hänen perheelleen, Mustajärvi sanoo.

Osa menestyjistä muistaa, että Suomi on antanut heille mahdollisuuksia

Zyskowicz pitää harmillisena, että osa suomalaisista haluaa vaihtaa maata verosyistä. Hänen mielestään Suomi on maailman paras maa myös hyvin varakkaille.

– Meillä on toimiva yhteiskunta, jossa pyritään kaikista pitämään huolta.

Energiayhtiö St1:n perustaja Mika Anttonen totesi hiljattain, että hän on investoinut Suomeen ja investoi jatkossakin, teki hallitus mitä tahansa, koska hän rakastaa tätä maata.

– Valistuneet ja moraalisesti selkärankaiset varakkaat muistavat myös sen, että he eivät ole tässä yhteiskunnassa yksin, sanoo Mustajärvi.

– Arvostan Anttosen isänmaallisuutta ja esimerkiksi Supercellin nuoria. He ovat yritystoiminnallaan menestyneet ja sitten rikastuneet. He sanovat suoraan, että he maksavat veronsa Suomeen mielellään, koska kokevat, että myös suomalainen yhteiskunta on tarjonnut heille mahdollisuuksia, toteaa Zyskowicz.

Lue seuraavaksi