1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Aamun kirja: Amerikkalainen suuryritys uhkaa kaapata suomalaisen puhelinjätin

Entinen kokoomuksen ministeri Kari Häkämies ei suostu veikkaamaan kokoomuksen seuraavaa puheenjohtajaa.

kirjallisuus
Entinen Kokoomus-poliitikko ja ministeri Kari Häkämies.
Dekkarista Erään yhtiön murha tulee mieleen, kuinka Microsoft kaappasi Nokialta matkapuhelimet. Entinen Kokoomus-poliitikko ja ministeri Kari Häkämies on Nadjan ja Sepon vieraana.

– Mystisesti voisin vastata, että tiedän nimen ehdottomasti, mutta en sano.

Hallituksen nykyisiä talouspäätöksiä Häkämies sanoo ymmärtävänsä, vaikka ne ovat ristiriidassa kansalaisten odotusten kanssa. – Ihmiset haluavat poliitikoilta talouspäätöksiä, jotka muistuttavat 60-lukua. Silloin politiikka ohjasi taloutta. Nykyään se ei enää ole mahdollista. Talous on muuttunut niin paljon monimutkaisemmaksi, että talous ohjaa politiikkaa, Häkämies toteaa.

Kari Häkämiehen uusimmassa dekkarissa suomalaista puhelinjättiä Roccumia johtaa amerikkalainen Ben Mandel, joka murhataan heti alussa. Osa poliitikoista epäilee, että amerikkalaiset yrittävät kaapata suomalaisyrityksen. Poliisi ryhtyy tutkimaan, onko jollakin poliitikolla kytköksiä rikolliseen taloustoimintaan.

Rikosromaanin puhelinyhtiö muistuttaa hämmästyttävästi Nokiaa. Valtion omistajaohjausministeri joutuu kiperiin tilanteisiin yrittäessään ymmärtää, millaista taustapeliä suuri raha pelaa. Eniten Kari Häkämies soimaa vasemmistopuolueita, sen sijaan kokoomuksen hän jättää rauhaan.

Rikosjuonta mielenkiintoisempia ovat terävät havainnot politiikasta ja sen muuttumisesta. Kari Häkämies kirjoittaa, että politiikan logiikka on rikollisen omituinen. Hänen mukaansa rehellisiä ihmisiä viedään politiikassa kuin litran mittaa.

Lue seuraavaksi