Näin saat töitä: Pukeudu oikein, älä pälyile

Keittiötarvikkeita myyvä Anne Sjögren kehottaa työnhakijaa panemaan persoonansa peliin työhaastattelussa. Asuvalinnalla on iso merkitys työpaikan saannin kannalta, mutta jakkupuku tai suorat housut eivät usein ole tarpeen.

Kotimaa
Anne Sjögren
Anne Sjögrenillä on pieni keittiötarvikkeita myyvä liike Kotkan keskustassa.Maija Tuunila / Yle

Anne Sjögrenillä on keittiövälineitä myyvä pieni yritys Kotkan keskustassa. Hän kiinnittää työnhakijassa ensimmäiseksi huomiota persoonaan.

– Persoonan pitää olla reipas, mutta ei yliöveri tai liian rönsyilevä. Hyvä työnhakija on huoliteltu, mutkaton ihminen, Sjögren kuvailee.

Etenkin katsekontakti on tärkeä.

– Siihen asiakaskin kiinnittää huomiota, kun tulee palvelua hakemaan. Hakijan pitää olla helposti lähestyttävä, katsekontakti toimii eikä hapuile. Työkokemus ja muut käytännön asiat tulevat vasta sen jälkeen.

Urheiluliikkeeseen sporttisena

Mielikuva jakkupuvusta tai suorista housuista työhaastattelussa joutaa romukoppaan, paitsi jos työn luonne niitä vaatii.

Hakijan pitää olla helposti lähestyttävä, katsekontakti toimii eikä hapuile. Työkokemus ja muut käytännön asiat tulevat vasta sen jälkeen.

Anne Sjögren

– Voi tulla omana itsenään, mutta siisti pitää olla. Eri yrityksissä korostuvat eri asiat. Jos urheiluliikkeeseen hakee, niin saa olla sporttinen. Jos taas hakee toimistotyötä, niin haastatteluun ei kannata mennä huppari päällä.

Ota yrityksestä selvää

Sjögren kehottaa työnhakijaa ottamaan selvää yrityksestä, johon on hakemassa töihin.

– Minulle on tosi tärkeää, että hakija on paneutunut liikkeeni ideaan. Se osoittaa, että hakija on kiinnostunut hakemaan juuri minulle töihin. Tuotteista pitää tietää jotakin, jotta on samalla aaltopituudella asiakkaiden kanssa. Intohimo on oltava.

Vaikka työpaikka jäisikin saamatta, pätevä vaikutelma voi poikia töitä jossakin muualla. Yrittäjillä on usein laajat verkostot.

– Jos minulla ei ole tarjota pitempiaikaista työtä hyvälle harjoittelijalle, niin voin suositella häntä jollekin toiselle yrittäjälle.