Kap Verden kutsu kaikuu Raumalle asti

Elämäntyönsä historiallisten rakennusten neuvonta-arkkitehtinä tehnyt Kalle Saarinen pistää pillit pussiin ja suuntaa eläkepäivillään valtamerten taa purjehtien.

Kotimaa
Kalle Saarinen
Matti Kauvo / Yle

Lähes kaikilla työelämässä puurtavilla siintää hulppeat suunnitelmat siitä, millaisiin seikkailuihin eläkepäivillään suuntaa. Matkailu on monien haaveissa, mutta raumalaisen Kalle Saarisen eläkepäivät vievät maailman ääriin.

– Viisi vuotta sitten löysin purjehdusreissullani valtameren horisontin ja se puhutteli minua hirveän paljon. Lähden matkaan omalla aluksellani ja meininki on seilata aluksi ainakin kolme vuotta. Aiemmin olen seilannut välimerellä ja Kanariansaarilla ja nyt aion laajentaa aluetta vielä Kap Verdelle, eli Afrikan länsirannikolla olevalle saariryhmälle, Kalle Saarinen kertoo.

Mikäli Kap Verden jälkeen Saarisella on kolme purjehdustaitoista gastia, eli apupoikaa, saattaa 11-metrisen Wasa 360 aluksen keula kääntyä vielä kohti Etelä-Amerikkaa.

– Sinne on kymmenen vuorokauden seilausmatka. Siinä tapauksessa puhutaankin sitten viiiden-seitsemän vuoden seilausreissusta.

Arkea pakoon paatilla

Monet satakuntalaiset ja kaikki raumalaiset tuntevat Kalle Saarisen Rauman Korjausrakentamiskeskuksen neuvonta-arkkitehtinä. 37-vuoden jälkeen eläkepäivät ovat ovella. Kipparin mukaan ei ole vaaraa, että työt seuraisivat takaraivossa merelle.

– Parasta rentoutumista on juuri se, että lähtee seilaamaan. Saman tien kun köyden irroittaa, on vapaa. Purjehdus vie täysin mukanaan, koska sinun pitää tarkkailla koko ajan merta ja tuulen suuntaa, Saarinen kuvailee.

Meri vie arkiset asiat mennessään sekä työläiseltä että eläkeläiseltä.

– Jos jäisin viettämään eläkepäiviäni Vanhaan Raumaan pystökahville, niin jatkaisin ihan samaa työtä, mutta ilmaiseksi.

Elämän palikat uuteen järjestykseen

Seitsemän vuotta merillä vaatii omat järjestelynsä. Kotimaan kamaralla talo kun ei pidä itsestään huolta.

– Olen tehnyt niinkin radikaalin ratkaisun, että olen pistänyt kiinteistön myyntiin. Vanhan Rauman rakennukset kuitenkin vaativat huoltoa, enkä voinut jättää taloani heitteille, Kalle Saarinen sanoo.

Köydet irrotetaan kesäkuun 6. päivä keskipäivällä ja suuntima otetaan kohti maailmaa.

– Uskon, että tästä tulee "kauhia luannigas reissu", kuten Raumalla sanotaan. Ja on se kiva jossain vaiheessa tulla käymään lomalla täällä Raumalla, Saarinen naurahtaa.