1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Rohkea ostos – auto nettikaupasta Japanista

Polvijärveläiset Salla ja Jouni Seeslahti tekivät äkkiseltään hullunrohkealta tuntuvan teon, he ostivat netistä auton Japanista. Autoa oikeasti näkemättä, rahatukkua verkossa liikutellen. Nyt pariskunta ajelee mustalla Mitsubishillään, josta löytyy monta Suomi-autosta poikkeavaa herkkua.

liikenne
Salla  ja Jouni Seeslahti ostivat netin kautta auton japanista
Salla ja Jouni Seeslahti ostivat netin kautta auton Japanista.Pekka Sivukari / Yle

Joensuun Kirkkokadun viistoparkkiin pysäköity musta Mitsubishi Lancer on tehnyt pitkän matkan päästäkseen Pohjois-Karjalaan. Auto lastattiin laivaan Japanissa pari kuukautta sitten, se puski meriä Amerikan rantoja kiertäen ja saapui Hankoon hermot tiukoilla odottavien omistajiensa luokse.

– Kyllä jännitti, taisi molempia jännittää jo sunnuntaina, mitä sieltä on tulossa, puuskahtaa Salla Seeslahti.

Vilkku ja tuulilasin pyyhkijä menevät sekaisin.

Salla Seeslahti

– Pahinta olisi ollut se, että auton kuvat olisi tehty photoshopilla ja että se olisi ollut ihan pommi. Samahan se on Suomessa, moni auto näyttää päällisin puolin hyvälle, mutta sitä ei ikinä tiedä, mitä sitä saa, tuumailee tietoisen riskin nettiautokaupassa ottanut Jouni Seeslahti.

Vaan nyt autoa kelpaa ihastella. Ralliart-mallisessa autossa puskurit, helmat, ajovalot ja takaspoileri ovat toisenlaista muotoilua kuin Suomi-mallin autoissa. Puna-mustat Recaropenkit antavat sisustukseen oman leimansa - kuten oikealla puolella oleva rattikin.

– Vilkku ja tuulilasin pyyhkijä menevät sekaisin, muuten ei ole ongelmia, naurahtaa Salla.

Rahalla saa, taustatyöllä selviää

Seeslahtien Mitsubishi on vuosimallia 2002, ja ostohetkellä sillä oli ajettu 92 000 kilometriä. Auto maksoi noin tuhat euroa. Täsmällinen ajoneuvoveron suuruus vielä tarkentuu, mutta arvion mukaan auton hinta vielä kolminkertaistuu.

– Suomessa vastaavat autot ovat puoli miljoonaa ajettuja ja hinta on silti kolmen, neljän tuhannen tietämillä, arvioi Jouni Seeslahti.

Auton ohjaus oikealla puolella
Pekka Sivukari / Yle

Isojen rahojen pyörittäminen netissä hirvittää. Seeslahdet ottivat etukäteen selvää myyjästä.

– Jos pyysin valokuvia, pyysin mitä tahansa todistuksia, niin parin päivän sisällä tuli kaikki. Ja tuli myös tarkastuslappu autosta, siihen ulkopuolinen oli kirjannut kaikki naarmut ja merkinnät ja virheet, Jouni kertoo.

– Tradecarilla, josta auto ostettiin, on oma maksuyhtiö, mihin rahat menevät. Myyjä saa rahan vasta sitten, kun auto on kuitattu saaduksi, sanoo Salla.

Byrokratia yllättävän notkea

Kun Seeslahtien autoa katsoo, huomio kiinnittyy siihen, ettei autolla ole vielä rekisterikilpiä. Tämä herättää huolen byrokratiasta ja paperisodasta.

Yllättävän vähän sitä byrokratiaa loppupeleissä oli

Jouni Seeslahti

– Siitä tehtiin tullissa käyttöönottoilmoitukset, jotta saatiin kolmen kuukauden siirtoluvat. Sitten laitettiin autoverohakemus vireille. Kävin katsastuskonttorilla, tilattiin vastaavaisuustodistukset, millä auto saadaan katsastettua, Jouni luettelee.

– Yllättävän vähän sitä byrokratiaa loppupeleissä oli, mutta eihän sitä vielä tiedä, mitä tämä tuo tullessaan, kun tämä on hiukan erilaisella tekniikalla kuin nämä Suomi-autot.

Mutta nyt peruutetaan. Tämä oli pakko kysyä. Oliko se ensirakkautta, kun näitte auton netissä?

– Kyllä se taisi olla, vastaa Salla nopeasti.

– Kyllä, sanoo Jouni vähän varovaisemmin heti perään.

Lue seuraavaksi