Honduras maailman murhatilaston kärjessä

Maailmassa toissa vuonna tehdyistä henkirikoksista lähes 40 prosenttia tehtiin Amerikan maissa.

Ulkomaat

Hondurasissa tehdään edelleen vuosittain eniten murhia asukasta kohden, kertoo YK:n tuore tutkimus. Jengi- ja huumesotien repimät Amerikan maat ovat muutoinkin tilaston kärkipaikoilla.

Toissa vuonna maailmassa tehdyistä 437 000 henkirikoksesta lähes 40 prosenttia tehtiin Amerikan maissa.

Kakkossijaa Hondurasin jälkeen pitää tuoreessa tilastossa Venezuela, kun vuosi sitten Honduras oli ykkösenä, El Salvador kakkosena ja Venezuela kolmantena.

Hondurasissa tehtiin 100 000 asukasta kohden 90,4 murhaa ja Venezuelassa 53,7. Belizen luku on 44,7 ja El Salvadorin 41,2.

Murhien suurta määrää selittää järjestäytynyt rikollisuus ja jengiväkivalta, jotka ovat taustalla 30 prosentissa Amerikassa tehdyistä henkirikoksista, YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastainen järjestö kertoo.

Suomessa kuolee henkirikoksen uhrina vuosittain 100 - 150 ihmistä, kertoo Rikoksentorjuntaneuvosto (siirryt toiseen palveluun) nettisivuillaan. Poliisin tietoon tuli viime vuonna Tilastokeskuksen poliisitilaston mukaan 108 uhrin kuolemaan johtanutta tahallista väkivaltarikosta. 100 000 asukasta kohti niitä tehtiin kaksi, kertoo Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Henkirikoskatsauksessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset