1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymen Sanomien pääluottamusmies lehtikaupasta: "Me emme mahda näille mitään"

Länsi-Savo-konsernin ja Sanoman välinen kauppa oli Kymen Sanomien henkilöstölle melkoinen yllätys, vaikka sanomalehtikentässä on tapahtunut viime aikoina paljon.

Kotimaan uutiset
Kymen Sanomat ja Kouvolan Sanomat tabloid-koossa ensimmäistä kertaa
Maija Tuunila / Yle

Kotkan ja Haminan seudulla ilmestyvän Kymen Sanomien henkilöstö toipuu parhaillaan uutisesta, jonka mukaan Länsi-Savo-konserni ostaa enemmistön Sanoma Lehtimediasta.

Kaupan mukana siirtyvät Kaakkois-Suomen kaikki kolme maakuntalehteä.

– Aikamoinen yllätys, vaikka toisaalta sanomalehtikentässä tapahtuu koko ajan. Voi ajatella, että ennemmin tai myöhemmin Kaakkois-Suomessakin jotain tapahtuu. Nyt tapahtui, toteaa Kymen Sanomien osaston pääluottamusmies, toimittaja Pekka Kimpanpää.

Uusi omistaja on luvannut, ettei maakuntalehtiin kohdistu välittömiä henkilöstövaikutuksia tai yt-neuvottelujen uhkaa. Toimittajien vinkkelistä tulevaisuus on kuitenkin epävarma.

– Eihän sitä koskaan voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Se on varmasti toimituksessa jokaisella ensimmäisenä mielessä, että mitä tämä käytännössä tarkoittaa, Kimpanpää miettii.

"Paikallisuus entistä tärkeämpää"

Sanoma on perustellut kauppaa sillä, että se pystyy nyt keskittymään paremmin "pääkaupunkiseudun ja valtakunnan kuluttajamedioihin". Uusi omistaja puolestaan on vakuutellut, että paikallisuus pysyy jatkossakin maakuntalehtien tärkeimpänä valttina.

– Jos Sanoma keskittyy enemmän sinne, niin maakuntalehtien säilyminen Kaakkois-Suomessa on entistä tärkeämpää. Näin kaikkea ei tarvitse lukea Helsingin suodattimen läpi, Kimpanpää näkee.

Kaakkois-Suomen kolmessa maakuntalehdessä – Kymen Sanomissa, Kouvolan Sanomissa ja Etelä-Saimaassa – on tapahtunut viime vuosina isoja mullistuksia. On ollut yt-neuvotteluja ja väki on vähentynyt. Toisaalta lehtien välinen yhteistyö on lisääntynyt ja päätoimittajakuvioissa on tapahtunut muutoksia. Tällä hetkellä kaikilla kolmella on yhteinen vastaava päätoimittaja.

– Välillä on tuntunut, ettei tässä ole yhtään seesteistä vuotta. Henkilöstö on yrittänyt tehdä parhaansa ja sopeutua uuteen tilanteeseen. Me emme oikein mahda mitään näille. Pitää vain keskittyä siihen omaan päivittäiseen tekemiseen eikä murehtia tulevia.

Lue seuraavaksi