Hyppää sisältöön

Kotkan saariston käyttöveden saannin turvaaminen vaatii toimia

Kirkonmaan, Rankin ja Haapasaaren vesihuolto on ollut Puolustusvoimien harteilla tähän asti. Puolustusvoimat on lopettanut toimintansa saarissa, eikä se enää halua ylläpitää putkia.

Kuva: YLE / Raine Martikainen

Kotkan edustan saarien vesihuolto halutaan turvata. Kirkonmaan, Rankin ja Haapasaaren vesihuolto on ollut Puolustusvoimien harteilla tähän asti.

Puolustusvoimat on lopettanut toimintansa saarissa, eikä se enää halua ylläpitää putkia. Saaristoasiain neuvottelukunnan kotkalaisen jäsenen Jari Elomaan mukaan vaarana on jopa, että vedentulo saariin katkeaa. Elomaa kertoo, että vedentulon takaamiseksi merenalaisille runkovesiputkille pitää löytää taho, joka ottaisi putket vastuulleen. Elomaan mukaan putkista voisi huolehtia esimerkiksi Kymen Vesi, Kotkan kaupunki tai saarelaisten vesiosuuskunnat. Vedenjakelu saarissa jäisi saarelaisten itsensä järjestettäväksi.

Runkovesiputket ovat myös kunnostuksen tarpeessa. Kymen Vesi on selvitellyt saarten vesihuollon nykyistä tilaa ja laatinut erilaisia vaihtoehtoja saariston vesihuollon parantamiseksi ja turvaamiseksi. Selvityksen mukaan kunnostukseen voisi upota satoja tuhansia euroja.

Esimerkiksi Kirkonmaahan tulee vesi vuonna 1963 rakennettua 75 millimetrin putkea pitkin. Meressä olevassa vesijohdossa on ollut pahoja jäätymisongelmia Kirkonmaan ja Kuutsalon välisellä alueella, missä vedensyvyys on matala. Nykyisen meressä olevan vesijohdon sähkölämmitteisen osuuden pidentäminen ja kesävesiverkoston rakentaminen Kirkonmaalle maksaisi yhteensä arviolta noin 120 000 euroa.

Toiveissa on, että työ- ja elinkeinoministeriö osallistuisi kustannuksiin. Elomaa kertoo, että ensiviikolla kokoontuva saaristoasiain neuvottelukunta käsittelee asiaa ja sitä lähdetäänkö rahoitusta ajamaan ministeriöön päin.

Kesällä veden tarve saarilla kasvaa. Elomaan mukaan mökkiläiset nostavat vedenkäyttäjät useampaan sataan. Elomaa muistuttaa, että myös Puolustusvoimilta tyhjäksi jääneiden tilojen kauppaaminen vaatii varmuutta vesihuollon toimimisesta jatkossakin.