1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työkaluvarkaudet liian yleisiä rakennustyömailla

Lyhyessä urakassa varkaat käyvät kerran, pitemmässä kahdesti, luonnehtii kemiläisen M.Kurtti Oy:n työpäällikkö Tapio Keränen työkaluvarkauksien yleisyyttä. Varkauksia pyritään estämään moninaisilla konsteilla, mutta vitsauksesta ei ole päästy.

Kotimaan uutiset
Kuvassa porakone remonttityömaalla.
Anssi Leppänen / Yle

Säiden lämmetessä rakennustyömaat vilkastuvat ja saman tien yleistyvät jälleen myös työkaluvarkaudet. Meri-Lapissakin useimmat alan yrittäjät ovat jossakin vaiheessa joutuneet varkauden kohteeksi.

– Jos työmaa on lyhyempi, varkaat käyvät kerran, jos on pitempi urakka, niin kahdesti, luonnehtii ikävien työkaluvarkauksien yleisyyttä kemiläisen M. Kurtti Oy:n työpäällikkö Tapio Keränen.

Maalausliike Reijo Kolppanen Ky:n yrittäjä Aarni Kolppanen säestää samoilla linjoilla.

– En tunne yhtään rakennusalan yrittäjää, jolta ei olisi joskus viety työmaalta kamppeita, Kolppanen sanoo.

Erityisesti syrjäisillä paikoilla työkalut ovat vaaravyöhykkeessä, sillä niissä rosvot ehtivät usein puuhailla rauhassa ilman pelkoa sivullisista.

Jos työmaa on lyhyempi, varkaat käyvät kerran. Jos on pitempi urakka, niin kahdesti.

Tapio Keränen

Sähkötyökalut kelpaavat voroillekin

Varkaat vievät yleensä varsinkin arvokkaita paineilma- ja sähkötyökaluja: naulaimia, porakoneita, sirkkeleitä, kompressoreja. Kolppanen kertoo esimerkin viime kesältä.

– Julkisivutyömaalla Kemin keskustassa jouduimme jättämään kompressorin työmaalle ja lukitsimme sen kettingillä palotikkaisiin yöksi. Aamulla kompuraa ei ollut missään, eikä kettinkiäkään. Laite onneksi löytyi myöhemmin lukittuna muualta vinkin perusteella, Kolppanen kertoo.

Maalausliike Reijo Kolppanen Ky:n yrittäjä Aarni Kolppanen
"Ketjut ja lukot ovat rehellisiä varten", sanoo kemiläinen rakennusalan yrittäjä Aarni Kolppanen. Varkaille kelpaavat varsinkin sähkö- ja paineilmatyökalut, jotka muutetaan rahaksi pimeillä markkinoilla.Antti Heikinmatti / Yle

– Työt eivät kuitenkaan voi urakkahommissa odottaa, joten uusi kompressori oli ollut jo pakko ostaa.

Pahimmillaan Kolppaselta vietiin työkalut kolmesti samalta työmaalta. Taloudellinen vahinko on aina jopa tuhansia euroja, lisää M. Kurtti Oy:n työpäällikkö Tapio Keränen.

– Isoilla työmailla konteissa ja varastoissa voi olla useiden aliurakoitsijoiden työkaluja eli sähkömiesten, maalareiden, putkimiesten, Keränen luettelee.

Suurempi varkaus viivästyttää töitä ja sotkee suunnitelmia pitkässä ketjussa urakoitsijoita.

Kameroita, nostureita ja lukkoja - konstit ovat monet

Keinot varkauksien estämiseksi ovat moninaiset: lukittujen varastojen lisäksi työkaluja säilytetään henkilöstön omissa tai yrityksen autoissa ja säilytykseen käytettyjä teräskontteja on hilattu jopa nostureilla yläilmoihin.

– Lukot ja ketjut ovat rehellisiä varten. Varkaat eivät niistä piittaa. Pahimmillaan meillä on kerrostalon remonttityömaalla viety talon sisätiloista kahden lukon takaa työkalut, Aarni Kolppanen sanoo.

Pihalle tuodaan työmaakopiksi ja varastoksi asuntovaunu ja siihen lukot. Ja otetaan vielä pyörät pois alta, niin eivät vie koko koppia.

Aarni Kolppanen

Tuorein työmaa Kolppasella on Kemin Mansikkanokankadulla. Julkisivuremontin alkuvaiheessa varkaudet aiotaan välttää kuljettamalla työkaluja mukana autoissa, mutta kunhan työt pääsevät vauhtiin, ei moista ruljanssia voi ylläpitää.

– Työt alkavat seitsemältä ja silloin pitää kamppeiden olla tuolla telineillä mukana. Siinä menee turhaan työaikaa työkalujen kanniskelemiseen, jos ne pitää aina keräillä autoista, Aarni Kolppanen harmittelee.

Työmaalle onkin tulossa valvontakamerat, jotta mahdolliset varkaat jättäisivät tavarat rauhaan tai ainakin olisivat paremmin tunnistettavissa.

– Pihalle tuodaan työmaakopiksi ja varastoksi asuntovaunu ja siihen lukot. Ja otetaan vielä pyörät pois alta, niin eivät vie koko koppia, Kolppanen suunnittelee.

Lue seuraavaksi