Helsinki hylkäsi puhelinluettelot – Kaupungin numerot siirtyivät paperilta nettiin

Helsingin kaupunki on jättäytynyt lähes kokonaan pois perinteisen puhelinluettelon sivuilta. Vasta ilmestyneestä opuksesta löytyy nykyään vain eri vaihteiden numerot.

Kuva: YLE / Lore Korpelainen

Tuoreen Helsingin seudun puhelinluettelon on voinut hakea tämän viikon alusta Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla postikonttoreista. Muissa kunnissa opuksia on jaettu palvelupisteissä, lähikaupoissa ja kioskeissa. Helsingin kaupungin tarkkoja numeroita perinteisestä luettelosta ei kuitenkaan enää löydy.

- Tavoitteena oli säästää rahaa ja toisaalta on arvioitu, että paperiversiota ei enää tarvita niin paljon kuin aikaisemmin. Numerot ovat helposti saatavilla muista kanavista kuten verkosta. Painetussa puhelinluettelossa on enää vain hallintokuntien vaihteiden numerot, sanoo Helsingin kaupungin viestintäpäällikkö Tapio Karille.

Kaupunki on Karin mukaan maksanut numeroiden painamisesta luetteloon vuosittain noin 30 tuhatta euroa. Nyt hinta tippui vain neljään tonniin, joten säästöä kaupungille syntyi noin 25 000 euroa.

Kaikki eivät ole innoissaan siitä, että numerot täytyy jatkossa kaivella kaupungin verkkosivuilta.

- Numerot.hel.fi osoitteesta löytyy nykyään kaikki kaupungin numerot, jotka ylipäänsä julkaistaan. Tietenkin se joillekin tulee yllätyksenä ja täytyy opetella uusia tapoja. Minullekin on jo yksi puhelu tullut, jossa asiaa valiteltiin, sanoo Kari.

Mikäli numerot hukkuvat netin syövereihin eivätkä puhelut kaupungille enää yhdisty, arvioidaan puhelinluetteloa uudelleen.

- Täytyy seurata asiaa. Jos näyttää siltä, että tästä nyt kovin iso numero tulee, niin sitten täytyy arvioida asiaa tulevaisuudessa uudestaan, sanoo Kari.