1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paleface ja Mato: Tämän vuoksi systeemi ei toimi

Räppäri ja yhteiskuntakriitikko Paleface herättelee kansaa pohtimaan nyky-yhteiskunnan toimivuutta ja tekemään uusia avauksia. Mato Valtosen mielestä Suomi on täynnä turhaa byrokratiaa.

Kotimaan uutiset
Mato Valtonen ja Paleface
Mato Valtonen ja Paleface kritisoivat Suomen byrokratiaa ja yhteiskunnan nykytilaa.Olli Törönen / Yle

Paleface ja Mato Valtonen esittelivät näkemyksiään nyky-yhteiskunnan toimivuudesta Kotkassa työnhakumessuilla. Ideana oli rohkaista ihmisiä ajattelemaan omilla aivoillaan.

– Me elämme kiinnostavaa aikaa. Nuorten polvi reagoi voimakkaasti menneeseen systeemiin, että eihän tämä ihan onnistunut kokonaisuus ole. Silloin avautuu mahdollisuus kirjoittaa tarinat uusiksi, Paleface sanoo.

Palefacen mukaan uutta ajattelua tarvitaan koulumaailmassa, taloudessa, politiikassa ja työelämässä. Hän kehottaa ihmisiä kyseenalaistamaan ympäristöään. Aloittaa voi vaikkapa tarkkailemalla syömäänsä ruokaa.

– On hyvä miettiä, että onko marketien tarjoama ruoka oikeasti terveellistä. Pitää murtaa vanhat kaavat. Monia pelottaa, mutta se on valtavan suuri mahdollisuus.

Oppaina 42 metriä lakikirjoja

Rap-artistina tunnetuksi tullut Paleface esiintyy tätä nykyä myös yhteiskuntakriitikon ominaisuudessa. Häntä kiehtoo edelleen se voima, jonka teksti ja musiikki yhdessä luovat.

– Musiikin kautta nämä teemat ovat tulleet, punkista ja tietystä rap-musiikista. Musiikilla ja taiteella sekä kulttuurilla on tosi tärkeä merkitys tässä uudessa ajattelussa.

Kaavoihin kangistumiseen ja yhteiskunnan luomiin kahleisiin on tuskastunut myös viihteen monitoimimies Mato Valtonen. Monessa "firmassa ja virityksessä" mukana olleen miehen mielestä turha byrokratia jumiuttaa työmarkkinat Suomessa.

Nuoret päättävät, missä vanhainkodissa me vietämme viimeiset päivämme. Kannattaa suhtautua heihin kunnioituksella eikä kusta kintuille.

Mato Valtonen

– Koko kansakunta on käytännössä holhouksen alla. Eduskuntatalon kirjastosta löytyy 42 hyllymetriä lakikirjoja siitä, mitä me emme saa tehdä, Valtonen toteaa.

Nuoret kunniaan

Byrokratian vuoksi esimerkiksi yritystoiminnan aloittaminen on Mato Valtosen mukaan äärettömän hidasta.

– Ensin pitää polvillaan anoa lupaa kaikkeen. Jos saat luvan, niin alkaa valituskierre. Kun nyt saa idean, niin 15 vuoden päästä pääsee hommiin.

Mato Valtonen muistuttaa työnantajia ja päättäjiä siitä, ettei nuoria kannata kohdella miten sattuu.

– Nuoret päättävät, missä vanhainkodissa me vietämme viimeiset päivämme. Kannattaa suhtautua heihin kunnioituksella eikä kusta kintuille.

Lue seuraavaksi